När Karin Gustavsson i fjol kom hem från semestern hittade hon oväntat flera brev gällande kreditupplysningar. Hon fick även ta emot en avi från Ellos.

– Då blev jag fundersam, jag hade absolut inte beställt någonting därifrån, berättar hon när vi sitter vid hennes köksbord i hemmet nära Löt.

Det skulle visa sig att en kvinna som lyckats komma över Karin Gustafssons personuppgifter försökt genomföra internetköp hos en handfull företag.

– Ett av företagen ringde faktiskt upp mig om undrade om jag, förmodligen med tanke på min ålder, verkligen hade beställt dyra solglasögon, sminkväskor och barnkläder för cirka 9 000 kronor. Det tycker jag var snyggt gjort, säger 58-åringen.

Ellos å sin sida skickade iväg ett paket bland annat innehållandes en Ipad. Paketet lämnades ut på Willys i Solberga.

– Jag hävde köpet och förlorade inga pengar, säger Karin Gustavsson.

Men så fort hon fått vetskap om incidenten begav hon sig till Willys där hon bland annat fick träffa butikschefen.

– Han var mycket hjälpsam. Vi såg en film från tillfället då paketet hämtades ut, hon utgav sig för att vara mitt ombud och hade dubbla leg, och bilderna kunde jag senare visa för polisen. Deras kommentar var något i stil med: "Jaså är det hon".

Det handlar om en kvinna från Sörmland som är strax under 30 år.

– Hon har begått brott på flera ställen i mellan-Sverige, säger Kenneth Wiklund, förundersökningsledare vid bedrägerigruppen hos polisen i Eskilstuna.

Han tillägger:

– Kvinnan står under åtal i ett 20-tal ärenden.

Ett brev från åklagarmyndigheten i Eskilstuna gör dock gällande att åtal inte väcks i ett av de ärenden som rör Karin Gustavsson.

– Generellt kan man säga att om det begåtts tio brott så är det bättre att redovisa sju med kvalitet och att skippa några som är tveksamma. Man måste kunna förvänta sig en fällande dom i tingsrätten, förklarar Kenneth Wiklund.

I två veckor förra sommaren fick Karin Gustavsson ägna all sin lediga tid åt att jaga de företag som den misstänkta kvinnan beställt varor från i hennes namn.

– Även om jag inte förlorade något ekonomiskt var det oerhört mycket jobb, och galet olustigt att det finns ett falskt leg på mig som är på vift. Det som hände stör mig hela tiden. Det känns läskigt. Fortfarande kan jag inte handla grejer på faktura och en veterinär jag pratade med nyligen hittade inte mitt personnummer. Att allt tagit så här lång tid är hemskt.

– För mig som egen företagare ställer det till extra mycket problem.

Dina känslor nu?

– Det här är bedrövligt. Jag har varit väldigt arg. Tänk att det ska vara så lätt att bara knycka någons personnummer.

Om du fick träffa den här människan, vad vill du säga till henne då?

– Jag skulle berätta vilket elände hon har ställt till med.

Karin Gustavsson har fått vetskap om att den misstänkta kvinnan alldeles nyligen ska ha lyckats med en liknande kupp i Strängnäs kommun.

– Man kan inte hålla folk frihetsberövade för den här typen av brott, konstaterar Kenneth Wiklund.