– Det känns otroligt ärofyllt, verkligen. Det är något att gå in i med ödmjukhet, säger hon på telefon hemifrån bostaden vid 21.30 på söndagen.

Hon konstaterar att hon egentligen planerat att vara med på den nationella valvakan, men att hon åkt på en rejäl förkylning och tvingades stanna hemma.

KD:s klättring som när den här artikeln skrevs såg ut att ha blivit rejäl, förklarar hon med "Ebba-effekten" – alltså genomslaget för partiledaren Ebba Busch Thor.

– Vi har äntligen lyckats nå ut med vår politik, framför allt sjukvården. Ebba har lyckats nå ut och visa att vi har en sjukvårdspolitik man kan lita på. Vi har lösningar för att kapa köerna och skapa en jämlik vård i hela landet, genom att ta bort landstingen.

Hur partiet landar i Strängnäs, där man 2014–2018 haft två fullmäktigemandat, menar Pia Steensland är svårt att säga eftersom inga lokala prognoser hunnit komma när tidningen pratade med henne. Men:

– Strängnäs brukar följa riksvindarna ganska väl, så i så fall går vi framåt även här.

– Jag hade en jättepositiv känsla under valrörelsen. Otroligt många berömmer Ebba, men framför allt kommer många fram och gillar vår politik. Det handlar om sjukvården, att ge folk mer frihet att bestämma över sin vardag, äldreomsorgen, att vi vill lagstifta om små barngrupper i förskolan. Sånt som berör folk i vardagen, säger Pia Steensland.