Jan Persson styrelseordförande Kilenkrysset Gustaf Hermelin styrelseordförande Catena och Jens Persson VD Kilenkrysset. Foto:

Kilenkrysset i miljardaffär med logistikföretag

Strängnäs

Byggkoncernen Kilenkrysset har sålt fem av sina lokaler till bolaget Catena. Affären går på drygt 1,1 miljarder kronor och 250 miljoner av dem har Kilenkrysset fått betalt i form av aktier i Catena.

Catena köpte under fredagen fem lagerlokaler för 1,1 miljarder av Strängnäsföretaget Kilenkrysset. Av dem uppgår runt 250 miljoner kronor i investerade aktier i Catena. Därmed blir Kilenkrysset en av Catenas fem största aktieägare.

– Det här ska bli roligt. Vi går inte tillbaka med den här affären utan vi går framåt. Det är en jättestor affär, säger Jan Persson, styrelseordförande och grundare av Kilenkrysset.

I och med en ökande internethandel behövs fler lagerlokaler där varorna förvaras innan leverans vilket kommer att gynna logistikföretaget Catenas och Kilenkryssets samarbete, enligt Jan Persson.

– Jag tror det är lika stora risker att ha pengar på banken som att ha fastigheter i Catena. Jag ser inga risker utan stora framtidsmöjligheter, säger han.

Ordförande i Catena är Gustaf Hermelin från Nyköping. Även det är en av anledningarna till att affären, som planerats i veckor, gick i lås.

– Jag känner Gustaf Hermelin och han är ju också en bondpojke som jag fast från Nyköping. Det är en väldigt duktig person och vi stämmer ihop bra, säger Jan Persson.

– Förvärvet stärker positionen i Mälardalen med, för Catena, nya hyresgäster och långa hyresavtal som genererar bra kassaflöden, kommenterar Gustaf Hermelin affären i ett pressmeddelande.

Affären

Kilenkrysset har sålt fem logistikfastigheter till börsnoterade logistikföretaget Catena.

Affären går på 1,1 miljarder kronor, varav de Kilenkryssets aktier i Catena uppgår till 608 miljarder.

Affären innebär att Kilenkrysset äger 4,5 procent av Catenas aktier och blir en av företagets fem största aktieägare.

Läs mer om dessa ämnen

SträngnäsSörmlandjobb och pengar