Banan mäter cirka nio kilometer och tävlingscentrum förläggs till Västervikstorget.

Stadsloppet ersätter Stickans minne, terrängloppet som under fem år – 2012–2016 – avgjordes i Stadsskogen ovanför Vasavallen.

SMOL:s eldsjäl Stig Malmqvist, som avled sommaren 2011, glöms dock ingalunda bort.

Artikelbild

– Till hans minne delar vi ut två bergspriser, och vår speaker nere i Västerviken kommer att kunna meddela publiken vilka som vunnit dessa, konstaterar Torbjörn Pettersson.

Dessa bergspriser finns på Samtingsgatan, banans högsta punkt, och i höjd med Kungstornet på Långberget.

– Att ta sig upp från Mälaren till bergspriset blir kämpigt för många – det handlar om en rejäl stigning med start på Fänriksstigen, säger Torbjörn Pettersson.

I veckan skickades hans klubbkamrat Daniel Alneberg ut för att provspringa banan.

– Daniel hade med sig några yngre killar. De joggade och tog sig runt på 45 minuter i ganska vanskligt väglag, berättar Torbjörn Pettersson.

Daniel Alneberg summerar sina intryck:

– Verkligen en fin bana, en bra blandning av stad och naturmiljö. Jag fick också känna på de två av de tuffaste backarna som vi har i Strängnäs, Samtingsbacken och upp på Långberget. Tror det kommer gå väldigt fort från start, när sen Samtingsbacken kommer tror jag många kommer känna av att de gått lite för hårt i början. På slutet är det som upplagt för en långspurt längs med Strandvägen.

Ställer du upp igen i augusti, antingen som löpare eller funktionär?

– Jag lär behövas som funktionär. Men mina tre barn kommer nog att springa någon av de kortare sträckorna.

Det finns nämligen en bana på 2,6 kilometer med speciella ungdomsklasser upp till 14 år medan den kortaste sträckan mäter 1,4 kilometer. Då handlar det i princip om Visholmen runt och det loppet startar en timme tidigare än huvudattraktionen.

Målet inför premiärupplagan är 250 deltagare. I så fall går evenemanget runt.

– Till en början satsar vi lokalt, och hoppas på gensvar av Strängnäsbor och utflyttade Strängnäsbor. Vi vill skapa ytterligare en hemvändarhelg, konstaterar Torbjörn Pettersson.

– Men i det här skedet ska vi inte ha någon elitgrupp.

Visserligen krockar motionsloppet med Midnattsloppet i Stockholm, men SMOL-profilen tror att det ändå skulle kunna locka som genomkörare för de – kanske främst sörmlänningar – som på hösten deltar i Lidingöloppet.

– Vi sneglar mot andra tävlingar. Trosa stadslopp, till exempel, som är i princip lika långt. Det har avgjorts 32 gånger, berättar Torbjörn Pettersson.

På 1980 och 1990-talen arrangerade IFK Strängnäs Två broar, ett halvmaraton med start och mål på Vasavallen.

– Människor jag pratat med säger att det är kul att Strängnäs får ett stadslopp igen, berättar Torbjörn Pettersson.

Både han och Daniel Alneberg hoppas på en segertid kring eller strax över 30 minuter.