• Lena Thelin Foto:
  • Lena Thelin Foto:
1/

Kommunens HR-chef får dubbla löner

Strängnäs
annons

I drygt ett år har Lena Thelin arbetat som HR-chef, eller personalchef, i Strängnäs kommun. Samtidigt har hon fått 68 000 kronor i månaden från landstinget i Västernorrland tack vare ett hemligt avtal.

Lena Thelin har varit anställd av landstinget Västernorrland sedan 2012, det uppger Sveriges radio i Västernorrland. Sedan 2013 har hon varit utredare på heltid med en lön på 68 000 kronor i månaden. Detta samtidigt som hon har arbetat som personalchef i Strängnäs kommun sedan sommaren 2016 med en månadslön på 63 000 kronor.

Enligt Sveriges radio finns det ingen dokumentation över vad det är för arbete som Lena Thelin ska ha utfört åt landstinget under perioden då hon har haft dubbel anställning. Regiondirektören Inger Bergstöm hävdade först att det handlar om ledarskapsfrågor och handledning. Sedan erkände hon att hon ljugit och berättade att Lena Thelin haft ett hemligt avtal som innebär att hon är arbetsbefriad men med rätt till lön till och med 27 augusti 2017. I avtalet ingår också rätt till utbildning. Dokumentet ska Ingrid Bergström ha tecknat på uppdrag åt den tidigare landstingsdirektören Anders L Johansson, något hon sedan ångrat och därför försökt hålla hemligt.

— Det här kändes moraliskt inte rätt när jag upprättade det här avtalet, säger Inger Bergström till Sveriges radio Västernorrland.

Direktören hävdar dock att avtalet är "arbetsrättsligt oantastligt".

Josefin Winnfors är tillförordnad kommunchef i Strängnäs kommun tills det att den nya kommundirektören tillträder efter sommaren. Hon säger att hon inte har känt till Lena Thelins dubbla anställningar. Däremot är hon mycket nöjd med det arbete som personalchefen utför i Strängnäs.

— Vi har största förtroende för henne, vi har inget negativt att säga där. Vi är jättenöjda. I övrigt vill jag inte kommentera innan jag har hunnit ha ett möte med henne, säger hon och berättar att de har ett möte inbokat på fredagen.

Är det tillåtet för en personalchef i Strängnäs kommun att samtidigt ha en annan anställning?

— Det är tillåtet att ha bisysslor, men då gör man en avvägning i varje enskilt fall. Jag är bara tillförordnad kommunchef och var inte med när Lena Thelin anställdes, så jag vet inte om det gjordes någon sådan avvägning då. Jag måste ta reda på det, säger Josefin Winnfors.

Lena Thelin har sjukanmält sig och har inte kunnat nås av Strengnäs Tidning.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Strängnäs kommunSträngnäs
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka