Skogsområdet vid Enhammar som brann på onsdagseftermiddagen ägs av Strängnäs kommun.

Kommunen tog över ansvaret för bevakningen av området klockan 21.45 på onsdagskvällen, då räddningstjänsten lämnade platsen.

– Vi hade Securitas där över natten och kommer ha det även i natt för att snabbt kunna larma räddningstjänsten om det händer något, säger Mikael Rojek, chef för kommunens strategienhet, till tidningen på torsdagseftermiddagen.

Det var ett omkring 150 gånger 150 meter stort skogsområde som brann. En i sammanhanget liten skogsbrand, konstaterar Rojek.

– Som jag uppfattar det så var det i första hand en markbrand, träden har inte skadats så farligt. För naturens del är den här branden inte något som helst trauma. Det ser svart och trist ut där just nu men jag gissar att det kommer växa jättefint där om bara någon månad.

Området är en stadsnära skog som används för rekreation, ingen produktionsskog. Det är därmed inga ekonomiska värden som gått upp i rök, säger Mikael Rojek.

– Sen kunde det ha gått mycket värre. Det brann nära bebyggelse. Under andra väderförhållanden, eller i förra årets torka, hade det kunnat bli väldigt otäckt, säger han.

Det var klockan 13.05 som det första larmet om rök och röklukt från Tosterön kom. Omkring en timme senare var elden lokaliserad, och släckningsarbetet kunde påbörjas. Vid 17.30-tiden var branden under kontroll, och eftersläckningsarbetet tog vid.

Brandorsaken är ännu okänd.