• Cecilia Vikström är Strängnäs nya kommundirektör. Foto:
  • Jacob Högfeldt (M) öppnade brevet med det vita pulvret på måndagseftermiddagen. Foto:
1/

Kommunhuset utrymdes efter hotbrev – nu ska postrutinerna ses över

Strängnäs
annons

På måndagseftermiddagen fick Strängnäs kommunhus ett brev innehållande ett vitt pulver. Byggnaden utrymdes genast och en polisutredning är nu i full gång.

Brevet var adresserat till kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt (M).

— Klockan var strax efter tre när jag öppnade ett kuvert som innehöll en lapp och ett vitt pulver. På lappen stod det "Snart är du död". Jag vet inte vad jag tänkte, allt gick jättefort. Jag tänkte bara att jag skulle släppa lappen och gå därifrån, berättar han.

I rummet befann sig även kommunstyrelsens vice ordförande Monica Lindell Rylén (S).

— Det var olustigt och samtidigt overkligt. Tråkigt att någon ska behöva utsättas för något sådant, säger Monica Lindell Rylén.

De båda lämnade omedelbart rummet och gick till säkerhetschefen som genast vidtog åtgärder. Polis och räddningstjänst tillkallades och kommunhuset utrymdes för ett par timmar.

Det vita pulvret har skickats på analys och vad det består av är i nuläget inte klart, skriver kommunen på sin hemsida.

Strängnäspolisen vill inte kommentera utredningen, mer än att de bekräftar att en person har mottagit ett hot.

På tisdagen fortsatte arbetet i kommunhuset som vanligt, även för Jacob Högfeldt som dock deltog i ett planerat möte i Västerås.

— Jag mår bra. Det som hänt har bara gjort mig mer målmedveten om att göra vad jag kan för ett bättre samhälle, säger han.

Samtliga medarbetare i kommunhuset har erbjudits krishantering genom företagshälsovården, berättar kommundirektören Cecilia Vikström. Hon anser att kommunens säkerhetsrutiner har fungerat som de var tänkt, men att de ändå utvärderas för att se om det finns något som behöver kompletteras.

— De rutiner som finns har följts. Men det finns alltid något som kan förbättras. Vi ska titta på postrutinerna och se om vi ska införa en rutin för hur man gör om man påträffar ett vitt pulver, säger hon.

Det tog nästan ett dygn innan kommunen informerade om det som inträffat. Då lades ett meddelande ut på kommunens hemsida.

— Vi ville prata med all personal innan vi gick ut med någon information, så att de inte skulle behöva läsa om det som hänt i tidningen, säger hon.

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

Strängnäs kommunSträngnäsBlåljus
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka