Kommunalråden Jacob Högfeldt (M) och Monica Lindell Rylén (S) driver frågan om att lägga ner flera skolor i Strängnäs kommun. Foto:

Kommunstyrelsen sa nej till folkomröstning

Strängnäs

Moderaterna och Socialdemokraterna fick som de ville när kommunstyrelsen sa nej till att genomföra en folkomröstning om skolstrukturen. Men frågan får en ny chans i fullmäktige den 26 februari.

Den 24 januari sa valnämnden nej till folkinitiativet till en folkomröstning om skolnedläggningar. Dagen före hade barn- och utbildningsnämnden kommit till samma slutsats, och nu även kommunstyrelsen. M och S röstade enligt liggande förslag, nämligen att inte hålla en folkomröstning, medan STRP avslog det. C, L, MP och SD yrkade på att folkomröstningen skulle genomföras.

— Det blev också en formaliadiskussion. Det fanns olika tolkningar av vad lagen säger, bland annat om politikerna över huvud taget får säga nej till ett folkinitiativ. Men det har många kommuner gjort tidigare. Det här är en fråga som ska avgöras i fullmäktige, och om man inte kan säga nej finns det ingen anledning att rösta om det, säger Monica Lindell Rylén (S), kommunstyrelsens vice ordförande.

Det blir dock svårare för majoritetspartierna att få sin vilja igenom i fullmäktige. Folkomröstningen kan genomföras om två tredjedelar av ledamöterna i fullmäktige inte motsätter sig det. M och S sitter tillsammans på 31 av de 55 stolarna i Paulinska salen, vilket innebär att de behöver stöd av sex andra politiker för att kunna stoppa folkomröstningen. Monica Lindell Rylén räknar därför med att den blir av, trots majoritetens motstånd.

— Vi tror att hela oppositionen röstar för folkinitiativet, säger hon.

Eskilstuna-Kurirens och Strengnäs Tidnings debattsida har det tidigare kommunalrådet Fredrik Lundgren (L) kritiserat kommunstyrelsens nuvarande ordförande Jacob Högfeldt (M). Lundgren påpekade att Högfeldt för fyra år sedan själv verkade för en folkomröstning om den då aktuella skolomorganisationen.

— Under en tid i förtroendeuppdraget lär man sig att man tvingas kämpa med två frågeställningar samtidigt, som i den här frågan. Vi ser och tar in den reaktion som en grupp invånare har, samtidigt som det är vårt ansvar att ta ett beslut som är så bra som möjligt för hela kommunen, säger Jacob Högfeldt angående debatten.

Så hade du agerat annorlunda för fyra år sedan om du hade haft de lärdomar du har i dag?

— Med tanke på behovet att se till helheten, ja. Jag hade nog funderat annorlunda då.

Även själva förslaget om skolnedläggningar behandlades av kommunstyrelsen på onsdagsförmiddagen. Där röstade M och S som väntat ja till en nedläggning, med stöd av STRP. När denna fråga återkommer till kommunfullmäktige den 26 februari kan oppositionen inte yrka på minoritetsåterremiss som man gjorde i december. Därför ser det ut som att majoriteten och STRP får sin vilja igenom.

— Om beslutet blir att gå vidare med det förslag som ligger, så påbörjas processen, säger Monica Lindell Rylén.

Oppositionsrådet Marianne Andersson (C) är missnöjd med onsdagens beslut, även om de inte var helt oväntade.

— Det känns uppgivet. Jag förstår alla föräldrar och elever som tycker om sina skolor, skolor som har bra resultat. Men jag har inte gett upp, säger hon.

Hon och hennes oppositionskollegor, förutom STRP, kommer att fortsätta att kämpa för att frågan om skolnedläggningarna ska bordläggas tills efter valet eller avslås. I sista hand hoppas hon på att verkställandet av nedläggningen tillåts ta längre tid.

— Jag hoppas på rådrum, att nedläggningen genomförs med största försiktighet och hänsyn till varje elev så att de inte behöver flyttas flera gånger. Jag har framfört detta ett antal gånger men jag får inget tydligt svar, säger hon.

Läs också

( 7 st )

Läs mer om dessa ämnen

Strängnäs kommunPolitikSkolaskola och utbildning
Relaterat