1 150 starter klarades av i Thomasbadet under söndagen, där Strängnäs simcup 2019 lockade tävlande från flera klubbar i det mellansvenska distriktet.

– Det här är en stor tävling för oss. Vi har 25 egna simmare med och det är roligt att den drar så många deltagare utifrån, säger Torbjörn Johnsen som är tränare och klubbadministratör i Strängnäs simklubb.

När tidningen besöker Thomasbadet under söndagen har dagens första simpass, av totalt tre, klarats av. Det är fri sittning på golvet i foajén och många passar på att ladda energiförrådet med lunch.

Artikelbild

Elvaåriga Eleonor Stellansdotter, från Mariefred och tolvåriga Strängnäskillen Sigvard Göransson har redan klarat av flera heat i bassängen och ännu fler lär det bli, för det har gått bra för dem.

– Det är skönt att känna att man blir bättre och snabbare på att simma och det är kul att ta ut sig på tävling, säger Sigvard Göransson.

Efter första simpasset, där han har gjort samtliga fyra simsätt plus en lagkapp, toppar han poänglistan i sin åldersgrupp. Båda ungdomarna gillar Fjärilsim bäst och det ska gärna vara distansen 100 meter.

Fjärilsim ser svårt ut?

Artikelbild

– Det är det också i början. Det går snabbt, men alla kan det inte. Det är inte som crawl, säger Sigvard Göransson.

Han tränar simning sex dagar i veckan och liksom Eleonore Stellansdotter kör de båda ett morgonpass en vardag i veckan innan skolan.

Artikelbild

– Jag tränar även truppgymnastik och friidrott, så det blir bara fyra dagar simning för mig, säger Eleonore Stellansdotter.

På förmiddagen filade hon till sitt personbästa på 100 meter fjäril rejält.

Artikelbild

– Det gick väldigt bra och jag "persade" med tio sekunder. Det var nog ett år sedan jag simmade distansen sist och det kändes att jag blivit snabbare, säger hon.

Torbjörn Johnsen som har tränat Eleonore Stellansdotter och Sigvard Göransson i flera år har sett förbättringarna i bassängen komma stegvis och väldigt starkt den sista tiden.

– De har en bra inställning och tycker att det är kul. Eleonore har utvecklats på ett imponerande sätt under det gånga året. Hon har verkligen tagit det ett steg till, berömmer Torbjörn Johnsen.