‒De så kallade lovpengar som vi får från staten riktar sig till barn mellan sex och femton år, säger Ulrika Klang, enhetschef på fritidsgårdarna i Strängnäs kommun.

Under sportlovet i februari satsade Strängnäs kommun mycket på idrottsaktiviteter som bågskytte, futsal och innebandy.

Nu, sex veckor senare, finns det alltså helt andra ämnen på menyn.

Bland annat kan man med hjälp av Föreningen Biohuset i Mariefred visa sex olika filmer.

‒Där marknadsför vi oss mycket mot fritidshemmen och fritidsgårdarna. De som vill titta men bor på andra orter hämtas upp med buss, konstaterar Agneta Klingberg, rektor på Kulturskolan.

Några filmer vänder sig främst till yngre barn medan de andra har en något äldre målgrupp.

‒Salongen har plats för 120 personer. Skulle någon annan än de skollovslediga vilja titta går det säkert att ordna, hälften av filmerna passar även gymnasieelever, resonerar Agneta Klingberg.

På hennes arbetsplats på Eskilstunavägen, Kulturskolan alltså, vankas det också aktiviteter.

Såväl tisdag som onsdag ska en lekpedagog vid namn Thomas Olofsson plus en musiker att hålla i programmet Lets kringelikrok.

‒De lär ut gammaldags lekar, säger Agneta Klingberg.

Häxor är således ett tredje tema kommande vecka.

Bland annat kommer skådespelaren Tant Klavér från Mariefredstrakten att ge två barnteatrar – Tant Klavérs magiska dryck. Hon gästar dels Gula industrihuset i Stallarholmen, dels Strängnäsrummet på Multeum. Föreställningarna sker på tisdag respektive torsdag.

‒Här på Multeum är platserna begränsade så därför föreslår vi att man går hit tidigare och hämtar biljetter, förklarar bibliotekarien Anna Stråhle.

För egen del ser hon väldigt mycket fram emot nästa fredag, 6 april.

‒Jag gillar att klä ut mig, och jag gillar att spexa, säger Anna Stråhle inför den stora häxkraschen.

På sin väg hem från Blåkulla kraschlandar flera häxor vid Grassagården.

‒Sedan får de närvarande barnen hjälpa oss att komma iväg, bland annat genom att testa olika drycker, berättar Anna Stråhle som kamperar ihop med kollegan Amanda Greek och kultursamordnaren Annika Busch Palm.

Det erbjuds således aktiviteter i Strängnäs, Stallarholmen och Mariefred, men ingenting extra finns i Åkers styckebruk.

‒Fast det finns fortfarande is i ishallen så att man kan åka skridsko. Dessutom håller fritidsgården öppet som vanligt, säger Ulrika Klang.

Hur är det med övriga fritidsgårdar i kommunen?

‒Fritidsgårdarna har öppet ungefär som vanligt, utom på måndagen då det är röd dag. På onsdagen har dock Stallarholmen flyttat verksamheten till filmvisningen i Biohuset. Fritidsgårdarnas påsklovsprogram finns på Facebook och Instagram.

Till sist kan vi berätta att Strängnäs kommun för tredje året i rad bokat in en utomhusbio på Visholmen som avslutning på sommarlovet

‒Datumet, 18 augusti, är spikat men inte vilken film det blir, säger Agneta Klingberg.