Stefan Jakobsson (SD) har åkt taxi mellan hemmet i Stallarholmen och jobbet i Stockholm över 100 gånger den senaste mandatperioden. Foto:

SD:s toppnamn åkte taxi för 330 000 skattekronor – drar tillbaka sin riksdagskandidatur

Val 2018

Riksdagsledamoten och Stallarholmsbon Stefan Jakobsson (SD) anger i en intervju med Strengnäs Tidning andra politikers "ekonomiska lättsinne" som ett viktigt skäl till sitt eget politiska engagemang. Nu avslöjar Aftonbladet att han åkt taxi för över 330 000 kronor, till bland annat nattklubbar, hockeymatcher och privata fester.

– Jag har varit extremt klantig, säger han.

Sent på tisdagskvällen meddelade Stefan Jakobsson att han drar tillbaka sin riksdagskandidatur till följd av avslöjandet.

Stefan Jakobsson är Sverigedemokratisk riksdagsledamot och toppar partiets lista i Strängnäs. Han är även partiets skolpolitiske talesperson och har nämnts som en potentiell framtida partiledare.

Aftonbladets granskning av Stefan Jakobssons resekostnader visar att han under den senaste mandatperioden åkt taxi för långt över 300 000 kronor på skattebetalarnas bekostnad – många gånger i privata ärenden.

Bland de kostnader som sticker ut finns den 4 november i fjol, då han åkte taxi för över 3 100 kronor. Han åkte då från sitt hem i Stallarholmen till hockeyarenan Hovet i Stockholm, för att se AIK spela hockey. Kostnad: 1 180 kronor. Taxiresorna fortsatte sedan under kvällen och natten till ett antal adresser i Stockholm.

– Jag vet att jag åkte upp och hade möten och efter det blev det privata fester, helt enkelt, säger han till Aftonbladet.

Vilka "olika företag" han haft möten med minns han inte.

En månad senare upprepades samma rutin med ett antal privata resor till olika adresser i Stockholm, bland annat en nattklubb, under ett dygn.

Stefan Jakobsson säger att han inte visste att taxiresor beställda genom riksdagens taxitjänst bekostas av skattebetalarna.

– Jag trodde att om man sa "privat" när man bokade så drogs det privat, säger Stefan Jakobsson när Strengnäs Tidning får tag på honom vid 12-tiden på tisdagen, på väg in i en flera timmar lång debatt.

Att han inte beställt taxi direkt via taxibolagen när han åkt privat förklarar han i Aftonbladet med rädsla.

– Jag vet inte vilka företag som är säkra och inte. Allting som hänt uppe i Stockholm med alla saker som har varit negativa har ju självklart skrämt mig som bor ute i landet.

Stefan Jakobsson har, i egenskap av riksdagsledamot, rätt till ett årskort på SJ till ett värde av 73 100 kronor – en möjlighet han valt att utnyttja. Ändå har han vid över 100 tillfällen valt att åka taxi mellan Stallarholmen och arbetet i Stockholm, resor som kostat mellan 950 och 1 600 kronor per tillfälle.

I en intervju i Strengnäs Tidning angav du "ekonomiskt lättsinne" som tungt vägande anledning till att du valde att engagera dig i Sverigedemokraterna. Vad kallar du taxiresor för 330 000 kronor?

– Jag kallar det inte ekonomiskt lättsinne, utan klantighet. Jag har varit extremt klantig som inte tagit reda på vad som gäller, säger Stefan Jakobsson som menar att merparten av hans resor är kopplade till föreläsningar på 120 orter och möten med runt 200 lokala politiker.

Stefan Jakobsson säger att han inte känner till några ekonomiska felaktigheter efter maj, då han blev uppmärksammad på sina misstag.

Hur har du agerat efter Aftonbladets granskning?

– Jag förstod från början att det är mitt eget problem. Jag kan inte skylla på någon annan. Jag var klantig helt enkelt och det ångrar jag jättemycket.

Stefan Jakobsson säger att han har bokat en sittning med riksdagens ledamotsenhet kommande tisdag.

– Vi ska gå igenom allt från 2014 till 2018. Jag vill säkerställa att jag är helt ren när jag går in i nästa mandatperiod. Inte en skattekrona ska ha gått till något felaktigt. Jag har också säkerställt att det här inte kommer att upprepa sig genom att vi går igenom allt varje månad.

Hur mycket tror du att du ska betala tillbaka?

– Jag vet att jag betalade tillbaka 5 000-6 000 kronor i maj. Jag vet att det kommer att vara runt 5 000 kronor för boende som jag bokade för mig och barnen, som i Almedalen. 25 procent av det ska dras från min lön och det fungerade det första året, men inte år två och tre. Sen ska jag gå igenom ifall jag någon gång kunnat åka tåg i stället för taxi. Den summan blir kanske 5 000–10 000 kronor.

Utöver Almedalen har Stefan Jakobsson enligt Aftonbladet också tagit med familjen på tjänsteresa till Idre fjäll och satt upp hela boendet på riksdagen. Han ska också ha låtit skattebetalarna stå för hyrbil, traktamente och hotell vid ett bröllop i Skåne. Han förklarar det med att han också jobbat under resan.

– Om förtroendet för mig har skadats av detta så får jag bygga upp det igen med den politik vi bygger, kommenterar Stefan Jakobsson hela historien.

Hur kommer du att hantera dina resor framöver?

– Jag kommer alltid att titta på tid, miljö och kostnad. Tyvärr är det så att när jag åker till Stockholm på måndagskvällar så måste jag ofta ta taxi till Läggesta, för det går inga bussar. Jag bor ju i Stallarholmen och nattrafiken är inte alltför bra. Det är samma sak när jag kommer hem sent på torsdagarna. Jag ska prata med ledamotsenheten om när tid går före vinning.

År 2012 granskade Strengnäs Tidning fullmäktigepolitikernas kommunala telefonräkningar. Mest av alla hade Stefan Jakobsson, då med ett av fullmäktiges minsta uppdrag, ringt för: 18 790 kronor. Det var dubbelt så mycket som den politiker som ringde näst mest. Ett par av samtalen gick till dokusåpan Big Brother.

– Det sjuka är inte mina räkningar, det sjuka är att kommunen har så dåligt avtal, kommenterade han då.

Riksdagspolitikern toppar alltså Sverigedemokraternas lista i Strängnäs. I tidningens valserie sade han att han kliver av riksdagen om han får ett tungt kommunalt uppdrag, men att han – om han blir vald – sitter kvar i riksdagen om SD inte får styra i Strängnäs kommun.

Sent under tisdagskvällen meddelade alltså Stefan Jakobsson att han kliver av sin riksdagskandidatur.

– Det har hela tiden varit min vilja att göra rätt för mig och när det blivit fel har jag begärt att få rätta till det. Trots detta upplever jag att anklagelserna och misstankarna mot mig tar upp utrymme som våra partiföreträdare behöver för att kommunicera vår politik. Detta riskerar att försvåra för partiet att genomföra valspurten som man planerat och kan försämra partiets chanser att vinna valet den 9 september. På grund av detta väljer jag att återkalla min kandidatur och är inte längre valbar till riksdagen, säger Jakobsson i ett pressmeddelande.

Riksdagsledamöternas ekonomiska villkor

Riksdagens 349 ledamöter har ett grundarvode på 65 400 kronor i månaden som är skattepliktigt.

De resor ledamöterna gör i sitt riksdagsuppdrag betraktas som tjänsteresor. Ledamotens bostad på hemorten betraktas som tjänsteställe. Det innebär att ledamotens resor från hemorten till riksdagen i Stockholm räknas som tjänsteresor.

Ledamöterna redovisar sina tjänsteresor i en reseräkning som granskas av enheten ledamotsadministration. I reseräkningen kontrollerar och godkänner ledamoten fakturerade belopp för biljetter, logi med mera.

Resa med taxi

39 § En ledamot har rätt till ersättning för taxikostnader när lämpliga allmänna kommunikationer saknas eller då det finns särskilda skäl.

Rätt till ersättning för taxikostnader gäller endast vid

a) tjänsteresor,

b) resor före tillträdet av ledamotsuppdraget enligt 4 kap. 2 § lagen om ersättning till riksdagens ledamöter,

c) resor på grund av en extraordinär händelse eller av någon annan orsak som inte har kunnat förutses, eller

d) privata resor, om Riksdagsförvaltningen av säkerhetsskäl har rekommenderat ledamoten att åka taxi såväl vid tjänsteresor som vid privata resor (taxirekommendation).

Allmänna råd

Särskilda skäl för att resa med taxi kan vara att riksdagsledamoten

a) gör en beaktansvärd tidsvinst,

b) har tungt eller skrymmande bagage,

c) samåker,

d) har medicinska skäl för att åka taxi, eller

e) har fått en rekommendation av Riksdagsförvaltningen om att han eller hon av säkerhetsskäl bör åka taxi såväl vid tjänsteresor som vid privata resor (taxirekommendation).

Källa: Riksdagens föreskrifter och hemsida

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

RiksdagenSverigedemokraternaStallarholmenSträngnäsVal 2018
Relaterat