Ella Ekman, Wilma Andersson och Emma Rast gör sig redo att inta scen. Först lite fix med frisyren bara. Foto:

Kultmusikal i Stallarholmstappning

Stallarholmen

På torsdagskvällen intar skurkar, lejon, bybor och en rättskaffens konstapel Mötesplatsen i Gula industrihuset när Stallarholmsskolans sjundeklassare ställer sig på scen för att underhålla andra barn. — Man kan säga att vi har gjort en lokal tolkning av musikalen Folk och rövare i Kamomilla stad, säger musikläraren och regissören Lotta Bergil.

Folk och rövare i Stallarholmens stad heter pjäsen som har Thorbjørn Egners barnbok som förlaga. Det är eleverna i årskurs sju som tagit sig an utmaningen att sätta upp pjäsen och de har jobbat med den på musiklektionerna sedan i höstas. Musikalprojektet är ett samarbete med Kulturskolan Strängnäs, som lånat ut regissören Jose Manuel Gonzales och danspedagogen Louise Kvarby till repetitionsarbetet.

— Det känns extra bra att vi kommit så här långt. Det har stundtals varit lite uppförsbacke och vi har flera hjältar här som klivit fram och tagit ett stort ansvar, berömer Lotta Bergil under onsdagens genrep.…

I rollerna som rövarna Kasper, Jesper och Jonatan ser vi Kasper Kung, Viktor Älgholm och Tim Karlén. Regissören Jose Manuel Gonzals spexar i förgrunden. Foto:

Dekoren, som har tydlig igenkänning från byggnader och butiker i Stallarholmen, är liksom ensemblens kläder tillverkade i skolans slöjdsalar.

— Slöjdlärarna och eleverna har jobbat stenhårt med att få till det och jag tycker verkligen att de har lyckats, säger Lotta Bergil.

Vid tre speltillfällen, med start i kväll fram till lördag eftermiddag, kommer skolans elever från förskoleklass upp till årskurs sex få möjligheten att se föreställningen.

Överkonstapel Bastian, spelad av Rasmus Åkesson, tar upp en polisanmälan av Korv-Lasse och Bagar-Maria, spelade av Louis Warren Marende Brandt och Julia Olsson. Foto:

— Det har varit fett kul och väldigt lärorikt. Lite svårt att lära sig alla repliker, men det har varit roligt att spendera tiden med alla klasskompisar, säger Rasmus Åkesson som gör rollen som den rättrådige överkonstapeln Bastian.

Han får medhåll av kompisen Albert Eriksson, som spelar det tama lejonet som kamperar ihop med rövarna Kasper, Jesper och Jonatan.

— Det är en kul pjäs och jag hoppas att många kommer och ser vilket hårt arbete vi lagt ner på det här.

Läs mer om dessa ämnen

Stallarholmenteater