Vi träffar henne och kollegan Annika Busch Palm på deras arbetsplats en vacker augustiförmiddag.

– Det har hänt mycket kul under sommaren i Strängnäs kommun och nu blickar vi fram emot hösten, konstaterar Jannicke Fyhr.

Programmet börjar således den 1 september, en lördag, med en vernissage.

Artikelbild

Björn Ranelid gästar Multeum den 18 oktober för ett "litterärt skådespel".

Fotografen Tomas Gunnarsson står bakom utställningen Vem är Hen? där besökaren möter sju personer vilka benämner sig själva som Hen (ordet kan även användas om personer som inte känner sig hemma i en könsuppdelning mellan man och kvinna).

– Vi har ett identitetstema under hösten, säger Jannicke Fyhr.

Fem dagar senare hålls ett föredrag, som är ett samarrangemang med Strängnäs turistförening, i Multeum. Rubriken är ohälsosam arkitektur.

Att ett val står för dörren kommer möjligen att uppmärksammas vid ett tillfälle, nämligen den 7 september.

Då anordnas säsongens första fredagslunch – "En bedrövlig massa tusch" – där tecknaren Aake Nystedt frågas ut av Patrik Uhlmann, tidigare kulturredaktör på Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning.

Aake Nystedt är en världskänd satirtecknare med Strängnäs som sin bas.

En nyhet i det digra kulturprogrammet är musiklördagar. Tre sådana arrangeras – i september med Anna Bromée som tolkar Anni-Frid Lyngstad, i oktober med Mattias Enn som ska sjunga och berätta om Birgit Nilsson samt i november då Rogge Roll duo, bestående av Rolle Berg och Tobbe Pettersson, bjuder på en bit popmusikhistoria. Här finns Strängnäs riksteaterförening och ABF med som arrangörer.

En profil som kommer till Strängnäs är den rutinerade författaren Björn Ranelid med över 30 böcker på sitt CV. Tillsammans med skådespelaren Mikael Bonnelid är han i höst ute på turné. Duon framför ett litterärt skådespel, som namnet antyder handlar det om både litteratur och teater.

– Det finns något för alla smaker, konstaterar Jannicke Fyhr.

– Vi ger också stor plats för barn och ungdomar. Till exempel Kivi och drakbrakaren, en barnteater där publiken erbjuds att delta på olika sätt, fyller Annika Busch Palm i.

Sagostunderna på olika platser i kommunen drar igång första veckan i september.