Jannicke Fyhr och Sofie Widmark på Multeum kan andas ut nu när vårens kulturprogram är spikat. Foto:

Kulturprogram med försmak av sommaren och konstparken

Strängnäs

Musik, sång, utställningar och författarbesök.

Vårens kulturprogram i Strängnäs kommun är minst sagt varierat.

– Digitalt finns det redan på kommunens hemsida. I tryck kommer det på fredag, säger Sofie Widmark, kommunikatör på kulturkontoret.

Vi sammanstrålar med henne och kulturproducenten Jannicke Fyhr på Multeum för att gå igenom vårens höjdpunkter och nyheter. Programmet startar den 16 januari.

Den allra första händelsen är "Finns Gud", ett samtal på Mariefreds bibliotek med utgångspunkt i en bok av Fjodor Dostojevskij.

Sen rullar det på med kulturfika/språkcafé på Multeum 17 januari, Trevnadssångarna med Kalle Rapp på Åkers bibliotek 18 januari samt årets första fredagslunch 19 januari.

Det handlar som vi tidigare berättat om den prisbelönte fotografen Åke Ericsons föredrag om utställningen Non grata som sjunger på sista versen – åtminstone i Strängnäs.

– När Non grata plockats ner ersätts den av Sneak peek, berättar Jannicke Fyhr.

Sneak peek utgör en försmak av vad som komma ska i konstparken i Ulvhäll vilken öppnar den 9 maj. Omkring tio konstnärer medverkar. Vernissage vankas det på Multeum den 3 februari.

Apropå fredagsluncher kommer några av praktiska skäl att utlokaliseras, en till Paulinska salen och tre till Grassagården.

Det blir så att säga två bonusluncher i juni på den sistnämnda platsen. Först pratar kulturskolans rektor Agneta Klingberg den 8 juni. Exakt en vecka senare är det tidningens tidigare kulturredaktör Patrik Uhlmann som håller ett anförande.

– Trots att det här är ett vårprogram har vi tagit med en del händelser i sommar, de är redan efterfrågade, säger Sofie Widmark.

Mycket fokus finns förstås redan nu på Kultur 18 som anordnas den 19 maj.

– Ja, både på den och på nationaldagsfirandet, konstaterar Jannicke Fyhr.

Två andra besök som kommer på tal är den feministiska folkmusikgruppen Beata Bermudas framträdande på Biohuset i den 14 februari och professor Bodil Jönsson som på Multeum den 31 maj föreläser kring "tankar om tid och åldrande".

– Vi har ett bra samarbete med studieförbunden, som är med och arrangerar ett flertal av programmen i vår, konstaterar Jannicke Fyhr.

Noteras ska också att programmet i detalj redogör för vad Kulturskolan har att erbjuda under vintern och våren 2018.

Några höjdpunkter

16 januari: "Finns Gud?" – samtal kring specifik kapitel är Fjodor Dostojevskijs bok Bröderna Karamazov (Mariefreds bibliotek).

19 januari: Fotografen Åke Ericson gästar Multeum för årets första fredagslunch.

14 februari: Beata Bermuda – feministisk folkmusik (Biohuset Mariefred).

15 februari: 70 år på Svalbard, Strängnäsbon Peter Tengbrand berättar om sitt besök i isbjörnarnas land (Åkers bibliotek).

8 mars: Johanna Brun sjunger på Internationella kvinnodagen (Multeum)

19 mars: Författarkväll med journalisten och trädgårdsälskaren Nina Bergström (Stallarholmens bibliotek).

25 april: Kulturskolans vårkonsert (Paulinska salen).

19 maj: Kulturdagen (centrala Strängnäs).

31 maj: Bodil Jönsson föreläser om åldrande (Multeum).

LÄS MERPå kommunens hemsida kan du ladda ner programbladet

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

SträngnäsKultur
Relaterat