• Thomasgymnasiets rektor, Anna Zachrisson tar emot Karin och Mats Sjöstedt från Hornudden. Foto:
  • Ylva Binder fixar drinkar med god hjälp av Kalle Risberg, Tim Wahlström, Simon Filander, Ulrika Björklund samt Douglas Lundqvist. Foto:
  • Jimmy Forzelius, Liselott Hagberg och Göran Hagberg. Foto:
  • Johan Klingspor hälsas välkommen av Anna Zachrisson och Jacob Högfeldt. Foto:
  • Anders Frisk, Anki Frisk och artisten Klasse Möllberg. Foto:
  • Joakim Larson minglade loss med mor och far, Catharina Larson och Johan Larson. Trojkan är välbekant från Rogges/Harrys. Foto:
  • Josefin Winnfors med sin far Jan Winnfors från Norrköping. Foto:
  • Magnus Stuart, Kerstin Stuart och Ulla Sjöstedt. Foto:
  • Anna Jerdén, Anders Olsson, Lena Engelmark Embertsén och Ola Engelmark. Foto:
  • Fredrik Åström flankeras av Johanna Battaroff och Claes Jürss. Foto:
  • Björn Zetterlund och Per Andersson är bekanta med Jacob Högfeldt. Foto:
  • Kilimanjaro stod för underhållningen på galan. Här syns Leo Bodén (liggande), Henning Sundell, Isabell Persson, Anton Steen, Gustaf Danielsson samt Oskar Karlsson. Två bandmedlemmar saknades vid fototillfället. Foto:
  • Eftermiddagens symposium i Paulinska salen lockade många åhörare. Temat var mat- och måltidshantverk som utvecklingskraft. Foto:
  • Docenten Maria Frostling Henningsson och professor Åsa Öström pratade om gastronomi och om det var synonymt med den goda måltiden. Foto:
  • Anna Zachrisson, Per Olof Berg och Johan Larson delade på moderatoruppgiften Foto:
  • Kändisduon Fredrik Eriksson och Carl Jan Granqvist utbringar en skål för Culinary craft-stiftelsen. Foto:
1/

Landshövdingen om Culinary craft: Väldigt framsynt och genomtänkt

Strängnäs
annons

Stämningen stod högt i tak i och omkring Thomasgymnasiets matsal på fredagskvällen, då det anordnades en galamiddag med anledning av att stiftelsen Culinary craft i Strängnäs såg dagens ljus.

— Känns fantastiskt att komma hem till det här, säger kändiskrögaren Fredrik Eriksson strax före invigningen.

Han tillbringade ett decennium av sin uppväxt i stiftsstaden. Banden till orten är fortfarande starka.

Numera driver Eriksson, som ingår i Culinary crafts programråd, Långbro värdshus i Stockholm.

I fredagens PM stod han uppsatt som måltidskreatör/designer. En roll Eriksson ville tona ner något.

— Jag har bollat idéer med Jimmy Forzelius (huvudlärare på utbildningen, vår anm) och leverantörer, förklarar Fredrik Eriksson som kom i sällskap med flickvännen Ulrika Hallesius.

— Det är viktigt med en meny som smakar Strängnäs med omnejd, tillägger krögaren och syftar inte minst på fiskrätten.

Hur länge har du haft den här stunden i tankarna?

— Ett halvår kanske, men jag har förstås andra projekt också.

Fredrik Åström från Gripsholms värdshus/Svenska kulturpärlor är också en stor anhängare av Culinary craft.

— Jag har varit med från början och hoppas kunna stödja utbildningen även fortsättningsvis, säger Fredrik Åström.

Han deltog även i det symposium i Paulinska salen som föregick festmiddagen.

— Det var många bra föreläsare vilket ger dignitet till utbildningen, berättar Fredrik Åström.

Liselott Hagberg hade inget möjlighet att medverka i Nya vasaspelet nästa månad (vilket landshövdingen beklagar).

Men på fredagen kom hon till Strängnäs för att delta i invigningen av Culinary craft.

— Det här känns väldigt framsynt och genomtänkt, konstaterar den tidigare riksdagsledamoten (för Folkpartiet-Liberalerna) som hade med sig maken Göran Hagberg.

— Jag tycker det är viktigt att visa att restaurangutbildning inte bara handlar om att välja mellan kock och servitris, utvecklar landshövdingen.

Vilken är din egen relation till mat?

— Jag äter nog allt utom pölsa. Att laga mat är roligt och mitt allra första jobb var inom restaurangbranschen.

Det var som väntat riktigt profiltätt på galan. I vimlet såg vi bland andra artisten Klasse Möllberg, professorn Carl Jan Granqvist, kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt och slottsherren Johan Klingspor från Stora Sundby.

— Både Jacob och jag är intresserade av viltkött, det är väl därför jag hamnade här, säger Johan Klingspor när han insuper den sköna försommarkvällen ute på Campus.

Måltider hade förberetts till 140 personer.

— Vi var i gång redan klockan nio i morse, berättar Simon Filander på Culinary craft-utbildningen.

I vimlet såg vi ...

... bland andra kultur- och fritidsnämndens ordförande Lars Larsson, moderatpolitikern Magnus Stuart, Leine & Lindes tidigare vd Björn Zetterlund, Strängnäsprofessorn Per Olof Berg, entreprenören Johan Larson med hustrun Catharina och sonen Joakim, Anders Olsson från Eskilstuna ölkultur, Josefin Winnfors, chef på Strängnäs kommuns stabsavdelning, samt programrådets ordförande Maria Printz.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

ThomasgymnasietAnna ZachrissonFredrik ÅströmJacob Högfeldt (M)Mat
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka