• Övergångsställena på Storgatan lappas och lagas flera gånger i veckan. Nu ska de bytas ut mot en mer lättunderhållen variant. Foto:
  • Kommunen får in många klagomål om skicket på Storgatan, som ständigt måste lagas. Foto:
1/

Lappade ränder ersätts med färg

Strängnäs

Bilister i Strängnäs kan behöva ta några omvägar på onsdagen när kommunen utför vägarbete på Storgatan och Lektorsgatan.

Storgatan är en av de gator i centrala Strängnäs som får flest klagomål om vägbanans skick. Det berättar Göran Swensson vid kommunens stadsmiljöenhet. Det beror framför allt på att skador ofta uppstår intill de upphöjda övergångsställena mellan Hospitalsgatan och Sundkarlsbacken–Kyrkbrinken.

— Smågatsten och asfalt är ingen lämplig kombination. Det går bara sönder. Vi är där två–tre gånger i veckan tidigt på morgonen och lagar, säger han.

För att underlätta underhållsarbetet och höja kvaliteten på vägbanan ska nu stenläggningen tas bort och ersättas med ny asfalt och vanliga målade övergångsställen. Första steget är att fräsa bort asfalten och det sker på onsdagen klockan 10–20. Parkeringsförbud kommer därför att råda längs gatan under tiden.

— Det är lite olyckligt att det blir färre parkeringsplatser samtidigt som Västerviksparkeringen är avstängd, men ibland får man tåla lite omak. Det finns fortfarande gott om parkeringar på Rådhustorget och vid Djäknehallen, säger Göran Swensson.

Den nya asfalten ska läggas under vecka 43, är planen.

Finns det inte en risk att hastigheten på Storgatan ökar när upphöjningarna tas bort?

Nej, det tror jag inte. Hastighetsbegränsningen är fortfarande 30 och det finns avsmalningar vid övergångsställena, säger Göran Swensson.

Storgatan är inte den enda platsen där det blir vägarbete på onsdagen. Även på Lektorsgatan mellan Trädgårdsgatan och Gymnasiegränd ska asfalten fräsas bort. Där väntas arbetet pågå klockan 07–12, och delar av gatan kommer att bli helt avstängd för trafik under tiden.

— Kyrkan ska förbättra sina entréer vid Biskopsgården, då passar vi på att göra om samtidigt. Annars var Lektorsgatan planerad att åtgärdas nästa år, säger Göran Swensson.

Läs också

( 4 st )

Läs mer om dessa ämnen

Strängnäs kommunSträngnäs centrumTrafik
Relaterat

Mest delat denna vecka