Tidningarna från 1899 trycktes i ett betydligt större format än nutida läsare är vana vid. De bevarade exemplaren i Strengnäs Tidnings arkiv är vikta för att rymmas i de skyddande pärmarna, och när vi försiktigt vecklar ut de gulnande arken slungas vi tillbaka till en helt annan tid.

Då skrev tidningen om självmord på ett sätt som känns främmande i dag. "Lefnadstrött" är ingångsordet, därefter berättas om en man som dagen innan tagit sitt liv. Hans namn, bostadsort och funktion i samhället skrivs ut och likaså tillvägagångssättet – men "anledningen till den hemska gärningen är okänd".

Noteringen är inklämd mellan en nyhet om en olycka i ett tröskverk vid Mälsåker och rapportering om vilka lärjungar vid Strengnäs högre allmänna läroverk som fått stipendier.

Artikelbild

Eksågs kvarn har försetts med en ny gröpkvarn.

Eksågs kvarn har försetts med en ny gröpkvarn. Det finns nu också tillgång till vatten dygnet runt, vilket garanterar "ferm expedition af all slags mäld". Ferm är ett gammalt ord för snabb.

Strängnäs affärsmän har bett om tillstånd att få ha sina försäljningslokaler öppna på julafton. Men magistraten förklarar att begäran inte kunde bifallas, då det saknas stöd i lagen för detta.

Veckotidningen Söderhamns-Posten vill inför nyåret 1900 få sin produkt så vidsträckt spridd som möjligt, och lockar därför med en gissningstävling. Den som på siffran kan gissa hur många prenumeranterna är får en gratis årsprenumeration på tidningen som bjuder på "trefliga och pigga berättelser af vårt lands mest uppburna skriftställare, som kunna läsas af hvem som hälst".

[custom-embed script="PGRpdiBjbGFzcz0ic2NyYmJsLWVtYmVkIiBkYXRhLXNyYz0iL2V2ZW50LzI4NDAzOTIvMzAwMjkiPjwvZGl2Pgo8c2NyaXB0PihmdW5jdGlvbihkLCBzLCBpZCkge3ZhciBqcyxpanM9ZC5nZXRFbGVtZW50c0J5VGFnTmFtZShzKVswXTtpZihkLmdldEVsZW1lbnRCeUlkKGlkKSlyZXR1cm47anM9ZC5jcmVhdGVFbGVtZW50KHMpO2pzLmlkPWlkO2pzLnNyYz0iLy9lbWJlZC5zY3JpYmJsZWxpdmUuY29tL3dpZGdldHMvZW1iZWQuanMiO2lqcy5wYXJlbnROb2RlLmluc2VydEJlZm9yZShqcywgaWpzKTt9KGRvY3VtZW50LCAnc2NyaXB0JywgJ3NjcmJibC1qcycpKTs8L3NjcmlwdD4="]