Under året som alldeles snart har passerat har Strengnäs Tidning uppnått den respektabla åldern av åttio år. Tidningen – grundad 1846 och därmed Sveriges åttonde, tolfte eller 163:e äldsta tidning, beroende på hur en räknar – har sin födelsedag i september, men det planerade 80-årsfirandet sköts upp.

Anledningen? Det stora gymnasiejubileet, "vilket ju hade rätt att lägga beslag på den allmänna uppmärksamheten samt alla Strengnäs Tidnings för det ändamålet mobiliserbara resurser". Även valstridens vilda stormar var skäl att ställa in firandet, tyckte redaktionen, "det fanns viktigare saker att syssla med och påkalla intresse för än ett litet privatjubileum".

Men nu – när redaktionen dessutom flyttat till ny adress – finner tidningen det lämpligt att göra nummer av sitt jubileum. Med utgåvan den 22 december 1926 följer en bilaga som berättar om tidningens historia.

Artikelbild

Nu, när redaktionen flyttat till ny adress, finner tidningen det lämpligt att göra nummer av sitt 80-årsjubileum, som egentligen inföll redan i september.

Bland nyheterna i huvuddelen hittar vi rubriken: "Även liten skattesänkning har stort rubrikvärde". Strängnäs stadsfullmäktige har haft sammanträde och skatterna för 1927 var ett ärende på dagordningen. Skatteprocenten sänks, men det framgår inte med hur mycket. Under sammanträdet framfördes önskemål om kraftigare sänkningar, men då sa ordförande att tendensen var det viktigaste. "Huvudsaken var, att det i tidningsrubrikerna stod, att Strängnäs sänker skatten – huru stor sänkningen var, betydde inte så mycket. Vi ha tagit honom på orden", skriver tidningen.

[custom-embed script="PGRpdiBjbGFzcz0ic2NyYmJsLWVtYmVkIiBkYXRhLXNyYz0iL2V2ZW50LzI4NDAzOTIvMzAwMjkiPjwvZGl2Pgo8c2NyaXB0PihmdW5jdGlvbihkLCBzLCBpZCkge3ZhciBqcyxpanM9ZC5nZXRFbGVtZW50c0J5VGFnTmFtZShzKVswXTtpZihkLmdldEVsZW1lbnRCeUlkKGlkKSlyZXR1cm47anM9ZC5jcmVhdGVFbGVtZW50KHMpO2pzLmlkPWlkO2pzLnNyYz0iLy9lbWJlZC5zY3JpYmJsZWxpdmUuY29tL3dpZGdldHMvZW1iZWQuanMiO2lqcy5wYXJlbnROb2RlLmluc2VydEJlZm9yZShqcywgaWpzKTt9KGRvY3VtZW50LCAnc2NyaXB0JywgJ3NjcmJibC1qcycpKTs8L3NjcmlwdD4="]