Strängnäsbon Ulf Kristersson kan bli Moderaternas nästa partiledare. Foto:

M föreslår Strängnäspolitikern Ulf Kristersson som partiledare

Sverige

Moderaternas valberedning har sagt sitt. Deras nominering till partiledarposten är Ulf Kristersson, tidigare kommunalråd i Strängnäs kommun.

På torsdagseftermiddagen höll Moderaterna en presskonferens i Stockholm. Lars Ingvar Ljungman, ordförande i valberedningen, presenterade den person som valberedningen anser bör bli nästa partiledare på stämman den 1 oktober. Och det var inte helt oväntat Ulf Kristersson som fick ta platsen i rampljuset.

— Vi har sökt en etablerad, rutinerad och erfaren person, av det skälet att det är en utmaning att vara partiledare. Är man partiledare i Moderaterna blir man automatiskt en statsministerkandidat, vilket sätter ännu mer press på vederbörande, sa Lars Ingvar Ljungman.

I Ulf Kristersson tror han och valberedningen sig ha hittat rätt person.

— Han har bred kompetens från lokalpolitik, nationell politik, ministererfarenhet och erfarenhet från privat verksamhet, sa han.

Ulf Kristersson tackade för förtroendet.

— Det är stort, och det är förpliktigande. Jag känner lika delar entusiasm och ödmjukhet för det här, sa han.

Han presenterade sig själv och sin bakgrund; tiden som gymnast i Eskilstuna, som kommunalråd i Strängnäs, uppdragen i riksdagen och i stadshuset i Stockholm, som Eskilstuna–Kuriren med Strengnäs Tidning tidigare skrivit om.

— I Strängnäs var jag kommunalråd och lärde mig hur ohyggligt roligt det är att bedriva politik i myllan, att prata med folk på Ica. I stadshuset i Stockholm försökte jag behålla det kommunala perspektivet, sa Ulf Kristersson.

Han berättade om sin syn på politik, att den påminner om truppgymnastik där laginsatsen är den viktiga snarare än en enskild individs prestation. Han delade också med sig av sin syn på det borgerliga samarbetet.

— Alliansen är viktig för mig, riktigt viktig. Det är en bred kyrka med många väl kompatibla åsikter som oftast förenas och ibland stöts och blöts med varandra. Jag gillar Alliansen, men jag kommer gå in i den med tydliga moderata värderingar. Det vill jag vara tydlig med, sa han.

En fråga som dök upp var den om Moderaternas eventuella samarbete med Sverigedemokraterna. Ulf Kristersson ansåg inte att det var något sådant som utlovades vid Anna Kinberg Batras presskonferens den 19 januari.

— Alla har sin egen fantombild av vad som hände den 19 januari. I min värld var beskedet att den tid är förbi då vi låter bli att lägga gemensamma förslag för att det finns en risk att de går igenom i riksdagen. Det var det centrala. Men ett annat budskap var att regeringen har åtta partier, inte sju, och att vi ska ha respekt för hur väljarna har röstat. Men jag tycker att det är olyckligt att det uppfattades som att vi hamnade där vi inte hör hemma, och om jag kan medverka för att ändra det ska jag göra det, säger han.

Om det är Ulf Kristersson som blir Moderaternas nästa partiledare avgörs på partiets stämma den 1 oktober.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

ModeraternaUlf Kristersson (M)Politik
Relaterat

Mest delat denna vecka