Patric Johansson (M). Foto:

M-politiker tar time out efter brottsmisstankarna

Mariefred/Strängnäs

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Patric Johansson (M) tar en paus från politiken. Detta efter att det blev klart att han åtalas i Eskilstuna tingsrätt misstänkt för bidragsbrott.

Patric Johansson misstänks ha uppgett fel uppgifter när han ansökte om ersättning från a-kassan. Åklagaren yrkar på ansvar för bidragsbrott eller vårdslöst bidragsbrott. Patric Johansson har erkänt att han har begått ett misstag men att det var av oaktsamhet och att han har försökt rätta till det.

Beslutet om en paus från politiken var något som Patric Johansson och kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt (M) kom fram till tillsammans efter en rad telefonsamtal under helgen och ett möte på måndagsförmiddagen.

— Det som har skett är inte bra, det har vi konstaterat. Vi har också konstaterat att han har försökt rätta till sitt fel, varit öppen i förhören och är beredd att ta konsekvenserna. Men med vetskapen om att politik är en förtroendebransch har vi gemensamt kommit fram till att Patric ska ta en time out, säger Jacob Högfeldt (M), kommunstyrelsens ordförande i Strängnäs.

Patric Johansson berättar att han tycker att det känns som rätt sak att göra.

— Jag hade kunnat fortsätta göra bra insatser i nämnden, men det är ett förtroendeuppdrag och jag vill inte fortsätta så länge jag går och tänker på det här hela tiden, säger han.

Time out brukar ju betyda att man kommer tillbaka, är det din ambition?

— Det beror på hur vi känner efter den här processen.

Patric Johanssons plats i fullmäktige fylls av den första tillgängliga ersättaren på Moderaternas vallista, tills dess att han är tillbaka eller ber om att bli entledigad. I barn- och utbildningsnämnden kommer han att ersättas av vice ordförande Torbjörn Johansson (S) under sin frånvaro.