Moderater och socialdemokrater ska styra Strängnäs kommun även den kommande mandatperioden. Det önskar Jacob Högfeldt som är Moderaternas toppkandidat, nuvarande kommunalråd och ordförande för kommunstyrelsen.

– Vi har precis haft ett första sonderande samtal med Socialdemokraterna. Det är en stark vilja från partiet att fördjupa de samtalen, säger han till Strengnäs Tidning vid lunchtid på fredagen.

– Med tanke på vad vi har gått igenom under mandatperioden, de tuffa beslut vi har tagit tillsammans, så känns det naturligt att fortsätta samtalen, kommenterar kommunalrådskollegan Monica Lindell Rylén (S).

Artikelbild

Jacob Högfeldt (M) på söndagens valvaka.

Att det faktiskt blir en ny M- och S-majoritet är inte klart ännu. Efter fredagens möte har företrädarna för de två partierna bokat in fler samtal kommande vecka, berättar Jacob Högfeldt.

– Vi har en diger agenda med olika punkter att diskutera. Vi konstaterar att vi har haft ett gott samarbete under den gångna mandatperioden och ser positivt på ett fortsatt samarbete. Vi har inte kommit in på detaljfrågor ännu, säger Jacob Högfeldt.

Finns det någon fråga du ser att M och S kan ha svårt att enas om, inför en eventuell fortsättning?

– Det är för tidigt att uttala sig om.

Monica Lindell Rylén har tidigare uttryckt att det kan vara svårt att komma överens med Moderaterna i frågor som rör koncernbildning och bolagsfrågor.

– Vi går in i en ny mandatperiod med nya beslut som vi i så fall behöver komma överens om. Det är viktigt för oss att inte direkt säga "okej, kör på", utan vi måste se till att vi kan enas också, sa hon till tidningen i måndags.

När hon på fredagen får samma fråga svarar hon:

– Det kan vara en del frågor vi behöver nysta i. Vi har inte gått in på det ännu utan det kommer vi prata om nästa vecka.

Det krävs 28 mandat för majoritet i Strängnäs kommunfullmäktige, som består av 55 platser. Moderaterna är det parti som fick flest röster i söndagens lokala val. Enligt det preliminära resultatet, efter valnatten och onsdagsräkningen, har M fått 30,5 procent av rösterna. Det räcker till 17 mandat. S får preliminärt 20,9 procent av rösterna, vilket motsvarar tolv mandat.

De två partiernas mandat räcker med andra ord till de flesta platserna i Paulinska salen. Men teoretiskt har andra majoriteter varit möjliga, och Moderaterna skulle också kunna välja ett minoritetsstyre.

Enligt Jacob Högfeldt har Moderaterna inte sträckt ut handen till något annat parti under veckan som gått, utan Socialdemokraterna är förstahandsvalet.

– I våra diskussioner internt i partiet konstaterar vi att vi har haft en mandatperiod och en valrörelse där vi har varit tydliga med vår ambition att vara långsikta i en rad olika frågor. Då har vi i partiet landat i att vi ser att vi har fortsatt goda möjligheter till långsiktighet tillsammans med Socialdemokraterna. Och det är inte alls så, i ett antal frågor, med de övriga partierna.

Är din uppfattning att Strängnäs moderater önskar ett fortsatt samarbete med Socialdemokraterna?

– Det är min klara uppfattning att jag har ett tydligt mandat från min grupp att föra de här samtalen.

Monica Lindell Rylén, vill socialdemokrater i vår kommun samarbeta med moderater?

– Vi har hört i valstugorna att många tycker att det fungerar bra och tryggt i vår kommun. Men jag vet också att vi har förlorat en del väljarröster. Kanske beror det på att vi satt oss i ett läge som man som socialdemokrat inte känner sig helt bekväm i. Moderaterna är ju vår motpol i många sammanhang. Vi har också drivit igenom en del tuffa beslut, det kan man också få smäll på fingrarna för av väljarna. Men därmed sagt att det då är lättare att ta varandra i hand och fortsätta vandringen tillsammans.