Moderaterna i landstinget går till val på ett förslag om vad som kallas ultratillgänglig sjukvård. På väl valda platser – exempelvis Strängnäs resecentrum – ska invånarna kunna besöka en sjuksköterskemottagning för enklare vård. En läkare ska, enligt förslaget, vid behov kunna assistera via telefon eller dator.

De så kallade snabbklinikerna ska, enligt den moderata visionen, drivas av i första hand fristående vårdgivare. De får viss ersättning från landstinget och i utbyte avlastas de traditionella vårdcentralerna.

– Det vi också kräver är att verksamheten ska vara synkad med landstingets sjukvård i fråga om exempelvis medicinska riktlinjer, säger oppositionslandstingsrådet Magnus Leivik (M) som presenterade förslaget på Strängnäs nya resecentrum på torsdagsmorgonen.

– När vi har frågat medborgarna vad de vill ha på resecentrum så är det inte den här typen av verksamhet de har efterfrågat, men det beror nog på att man inte sett det framför sig som möjligt. Apotek är det många som önskar, och det skulle ju en snabbklinik kunna kompletteras med, säger kommunalrådet Jacob Högfeldt (M) och får medhåll av Maria Ehrnfelt (M), Strängnäspolitikern som också kandiderar till landstingsfullmäktige.

En klinik per kommun är Moderaternas förhoppning – men om det blir något av löftet återstår att se efter valet. I dag styrs landstinget av en koalition bestående av S, L, MP och C.

– Jag tror att det är åt det här hållet vården måste gå för att hänga med i samhällsutvecklingen, säger Magnus Leivik.

I sitt valmanifest för landstingspolitiken har Moderaterna avsatt 16 miljoner för satsningen. Enligt Leivik finansieras den genom statsbidrag.