‒Det är ett fantastiskt objekt. Jag bara älskar det, säger mäklaren Jeanette Karlsson som fått uppdraget att sälja Facienda.

Sedan i måndags kväll, då hon publicerade objektet på Hemnet, har flera intressenter hört av sig. Hon tror att byggnadens historik, läge och charm får många att höja på ögonbrynen.

‒Jag fick över tio samtal första dagen. Det är både Strängnäsbor och 08:or som hört av sig och det förstår jag. Det här är ett hus som många snackar om, säger hon.

Artikelbild

Jeanette Karlsson, mäklare på Tegnérlundens fastighetsbyrå, har fått uppdraget att sälja Facienda.

Utgångspriset är satt till 3,5 miljoner. För det får köparen tomten på drygt 1800 kvadratmeter och den spektakulära byggnaden, som bland annat består av två salar, stora fönster i munblåst glas och ett kök med direkt utgång till innergården.

‒Nuvarande ägare har använt huset till fest- och eventlokal, men det går alldeles utmärkt att bygga om till bostad. Det är ett levande hus och de skulle passa perfekt för en storfamilj eller kanske för en konstnär/fotograf med studio, resonerar Jeanette Karlsson.

Att kommunen äger marken nedanför fastigheten tror hon bara är en fördel.

‒Där får inget byggas och det är verkligen naturen in på knuten och nära till Mälaren för den som flyttar in.

Artikelbild

Festlokalen Facienda, som uppfördes på 1920-talet, är till salu. Många har redan hört av sig till mäklaren för att förhöra sig om det spännande huset på Tosterö.

Huset uppfördes 1922 och var en del av Sundby sjukhus. I byggnaden, som utformades till en verkstad, utfördes en stor del av allt praktiskt servicearbete som sjukhuset efterfrågade. Här låg bland annat verksamhetens snickeri, smedja, måleri och hovslageri.

‒Det är världens coolaste hus och jag hoppas innerst inne att det även i framtiden får vara en öppen plats för möten, men det ligger utanför min kontroll nu, säger Pernilla Forsman Baltatzis.

Tillsammans med sin man och ett annat par köpte hon fastigheten 2012. Sedan dess har de rustat upp byggnaden och hyrt ut lokalerna till fest- och eventsällskap samt även själva arrangerat konsertkvällar med artister som Ebbot Lundberg, Kristian Kjellvander och Ellen Sundberg.

‒Det är väldigt populärt för bröllop. Vi har haft gäster här från hela världen och folk som varit här har blivit väldigt förtjusta i stället.

När nuvarande ägare köpte fastigheten hade de som vision att det skulle bli ett "Rosendahl" i Strängnäs, med plats för möten.

‒Med promenadavstånd från centrum och med enkla kommunikationer ligger det helt perfekt beläget på Tosterö. Rekreationsområdet och den fina naturen som granne gör läget väldigt speciellt. Vi hade gärna sett det som en större mötesplats med odlingar och orangeri.

På grund av att det ena ägarparet flyttat utomlands och att det varit svårt att få in nya kompanjoner i verksamheten säljer nuvarande ägare därför Facienda.

‒ Det ska bli spännande att se till vilken nivå kommande köpare tar huset, säger Pernilla Forsman Baltatzis. Personligen hoppas jag att någon tar vid där vi slutar, alltså att platsen får fortsätta vara en mötesplats för Strängnäsbor och övriga världen.