Det var vid halvniotiden i fredagskväll, och en bra stund kvar innan fritidsgården inne i Åkerskolan skulle stänga, som de fyra pojkarna bestämde sig för att gå över till Ica för att köpa läsk och godis.

– På väg tillbaka till fritidsgården såg vi två äldre killar i en glänta vid sidan av Ishallen som höll på med något. När vi kom närmare såg vi att de var maskerade och de gick emot oss. Vi trodde att det var något skämt först, men det var det tyvärr inte, säger ett av offren.

Han fick snart en smäll över huvudet och blev neddragen på backen. Han kompis blev undansliten av den andra förövaren som betedde sig väldigt hotfullt.

– De sa inte så mycket. Bara att de skulle ha ett klädesplagg från en av våra kompisar som var med, säger pojken som fick slaget över huvudet.

När tidningen träffar de två pojkarna tillsammans med deras föräldrar är det måndag och klasskompisarna är i skolan. De har valt att stanna hemma då de känner sig otrygga efter händelsen.

– Nu tänker jag inte så mycket på själva händelsen, utan mer på vad som kan hända om jag träffar på dem igen. Det är inte några killar på skolan, utan ett par som dyker upp där med jämna mellanrum, säger en av pojkarna.

Efter det olustiga mötet utanför ishallen, som trots allt slutade relativt väl, gjorde pojkarnas föräldrar en polisanmälan.

– Min son ringde mig direkt efter händelsen och jag åkte omedelbart för att hämta dem. De var väldigt skärrade efter det som de varit med om och det förstår jag, säger en av pojkarnas mamma och fortsätter:

– Jag blev skitförbannad och man blir ledsen när ens barn inte får känna sig trygga, säger hon.

Pojkarnas föräldrar är påtagligt oroade för att släppa iväg sina barn till skolan igen. De litar inte på att deras säkerhet kan garanteras.

– Man känner sig bara så maktlös. Det ska inte behöva vara så här, säger en av föräldrarna.

Efter händelsen gjordes en anmälan om försök till rån och polisen har startat en förundersökning.

– Vi vill gärna komma i kontakt med vittnen till händelsen och vi kommer att hålla en rad förhör, säger polisens förundersökningsledare Jeanette Björk.

Hon förstår föräldrarnas frustration och oro efter det som inträffade.

– Det här ska man inte behöva vara med om. Utredningen kommer att visa vilka åtgärder vi får vidta och om vi hittar någon skäligen misstänkt kommer ärendet lämna vidare till åklagare, säger hon.