En av dem som 42-åringen är misstänkt för att ha hotat är kommunstyrelsens ordförande i Strängnäs, Jacob Högfeldt (M). Foto:

Strängnäspolitikern Högfeldt (M) dödshotades – 42-åring greps på Arlanda

Strängnäs

Den 42-åring som är misstänkt för att ha skickat dödshot och brev fyllda med vitt pulver till Strängnäspolitikern Jacob Högfeldt (M) och flera andra politiker och ministrar greps på Arlanda på lördagen. Han häktades sedan misstänkt för 26 grova olaga hot och mordförsök.

Säpo slog till mot mannen när han landade på Arlanda på lördagen, något som Expressen var först med att berätta.

– Han landade med ett flygplan från Thailand i morse, säger kammaråklagare Henrik Söderman till Expressen.

Som Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs Tidning tidigare berättat har mannen varit häktad i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för 26 fall av grovt olaga hot. Mannen ska enligt misstankarna ha skickat brev med skriftliga hot tillsammans med vitt pulver till flera statsråd i regeringen. Innehållet i pulvret ska dock inte ha varit farligt.

En av dem som 42-åringen är misstänkt för att ha hotat är kommunstyrelsens ordförande i Strängnäs, Jacob Högfeldt (M). För Strengnäs Tidning har han tidigare berättat om dagen han fick dödshotet.

– Klockan var strax efter tre när jag öppnade ett kuvert som innehöll en lapp och ett vitt pulver. På lappen stod det "Snart är du död". Jag vet inte vad jag tänkte, allt gick jättefort. Jag tänkte bara att jag skulle släppa lappen och gå därifrån, sa Jacob Högfeldt till Strengnäs Tidning.

Mannen är även misstänkt för mordförsök. Det är fortfarande oklart exakt vad de misstankarna gäller men de ska inte ha någon koppling till dödshoten mot politikerna.

– Misstanken om försök till mord berör inte någon målsägare i Sverige, och misstanken om grovt olaga hot berör de hotbrev som tidigare skickats till ett antal statsråd, säger Säkerhetspolisens talesperson Dag Enander till TT.

Mannen häktades under lördagen.

– Vi har haft en förundersökning under en längre tid, i övrigt går vi inte in närmare på vilka åtgärder som har vidtagits i arbetet med att hitta personen, säger Enander till TT.

Den misstänkte 42-åringen förnekar brott. Åtal ska vara väckt senast den 24 maj.

Läs också

( 3 st )
Relaterat