Många Strängnäsbor vill ställa frågan #kandulova

Strängnäs

I dag lanserade Strengnäs Tidning satsningen #kandulova, där medborgarna får ställa frågor inför valet – och kommunfullmäktige- och landstingspartierna har lovat att svara.

Så snart sajten #kandulova lanserats började frågorna komma in digitalt. Vid lunchtid på torsdagen begav sig tidningen till Gyllenhjelmstorget för att fånga några väljares tankar om #kandulova – och frågor till de folkvalda.

På en bänk i skuggan hittade vi makarna Kjell och Susanna Palm, som delar sin tid mellan Segerön utanför Strängnäs och Malmköping.

– Jag hörde Moderatledaren Ulf Kristersson prata om att han vill ha ett långsiktigt hållbart samarbete med Socialdemokraterna om de viktigaste frågorna. Det tycker jag låter bra! Vi kan inte tjafsa om ideologier – Sverige måste styras som ett företag, säger Kjell Palm.

Det är också hans fråga till de lokala politikerna:

– Kan du lova att Strängnäs kommun styrs som ett företag?

Makarna Palm tror att höstens val avgörs mer av etik än specifika sakfrågor:

– Trovärdigheten avgör. Jag tror att folk i år kommer att lyssna mer än någonsin på vad politikerna säger, säger Susanna Palm som tror att #kandulova blir ett bra verktyg för att kunna följa upp politikernas löften.

– Det går inte att pusta ut bara för att valet är klart – politiken handlar om mycket mer än vad som händer den kommande månaden, säger hon.

Strängnäsbon Theodor Börlinger säger att han självklart ska rösta den 9 september men inte riktigt bestämt sig ännu.

– Det är långt kvar så jag kommer att hinna sätta mig in i de viktiga frågorna.

Hans fråga till de folkvalda:

– Kan du lova att ge mer resurser till skola och omsorg?

Ett levande centrum är en hjärtefråga för Strängnäsbon Rima Barsoum.

– Här finns massor av restauranger men alldeles för lite affärer, allra helst större butiker. Min fråga: Kan du lova att det blir mer handel i centrum?

Gunilla Forsberg lyfter bostadsbristen och ifrågasätter att kommunen viker en betydande del (30 procent) av hyreslägenheterna till nyanlända:

– Kan du lova att nyanlända inte får gå före i bostadskön? är hennes fråga till de folkvalda.

För förstagångsväljarna Wilma Östling och Emma Skogsmo är det självklart att rösta.

– Absolut! Jag anser att man inte kan klaga om man inte försöker göra något för att påverka, säger Wilma som menar att en medveten röst i valet den 9 september är ett sätt att påverka.

– Min fråga är: Kan du lova att det blir kortare väntetider för den som söker hjälp för psykisk ohälsa?

Ställ frågorna HÄR – politikerna har lovat att svara.

  • För förstagångsväljarna Emma Skogsmo och Wilma Östling är det självklart att rösta. – Jag anser att man inte kan klaga om man inte försöker göra något för att påverka, säger Wilma. Foto:
  • Theodor Börlinger, här med barnen David och Agnes, vill att Strängnäs politiker lovar att satsa mer på skola och omsorg. Foto:
  • – Det här hattifnattandet är bedrövligt, säger Kjell Palm som med hustrun Susanna förordar blocköverskridande enighet för långsiktig hållbarhet. Foto:
1/

Ställ din fråga till politikerna

Med en månad kvar till valet lanserar Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs Tidning #kandulova.

Ställ frågorna HÄR – politikerna har lovat att svara.

Läs också

( 6 st )

Läs mer om dessa ämnen

Landstinget Sörmland#kandulovaKommunalpolitik
Relaterat