Maria Printz på bageriet i Gula industrihuset i Stallarholmen. Foto:

Maria Printz blev årets Stellabagare

Stockholm/Stallarholmen

Stallarholmsföretagare prisades på ny gala för kvinnor i matbranschen.

Stallarholmsbon Maria Printz, grundare av Printz bageri, utsågs till 2017 års bagare på den allra första Stellagalan på söndagskvällen.

— Det känns omtumlande och overkligt. Visst, jag är van vid att få uppmärksamhet men jag är inte någon tävlingsmänniska. Jag ställer aldrig upp i tävlingar, det har jag hållit mig långt borta från i hela mitt liv. Det känns lite jobbigt också, jag har ju nominerat personer som har varit mentorer åt mig. De borde ha vunnit i stället. Men jag är oerhört hedrad, säger pristagaren till tidningen på måndagseftermiddagen.

Galan hölls på restaurang Gondolen i Stockholm och Maria Printz intygar att det var en stjärnsprakande och välsmakande tillställning – med endast kvinnor bland de 240 gästerna och arrangörerna. Stellagalan är nämligen en ideell förening som vill uppmärksamma och stärka kvinnor som jobbar med mat och dryck.

— Jag har jobbat i den här branschen i hela mitt liv och har verkligen tänkt på de här frågorna. Redan på 80-talet, när Årets kock blev så stort i Sverige, funderade jag jättemycket på genus i branschen. Nästan inga kvinnor ställde upp, och gjorde de det så vann de aldrig. Man har ofta skyllt på att det är obekväma arbetstider och ett tungt arbete. Men i själva verket tror jag vår bransch är en sfär med mycket hierarkier, där det inte ges utrymme för kvinnor att växa i ledande positioner. Det gäller att skapa miljöer där vi kan vara kockar eller bagare och mammor samtidigt, säger Maria Printz.

Det stod mellan henne och två andra bagare, när priset skulle delas ut på söndagen. "Denna bagare snålar varken med kunskap, kärlek eller smör. Utöver att vara hantverksskicklig och en påhittig entreprenör är hon också en generös 'medmatmänniska' som genom åren har satt ett stort och gott avtryck i bagerivärlden", löd nomineringen.

I sitt tacktal under prisutdelningen berättade Maria Printz om en artikel som skrevs om henne och två studiekamrater på 1980-talet.

— Jag utbildade mig till kock i Göteborg, jag är ju ingen bagare egentligen. Då kom en journalist på GP och intervjuade oss, tre tjejer som var skitambitiösa. Nästa dag var rubriken "Visst är tjejers plats vid spisen".

Maria Printz står bakom vedugnsbageriet i Gula industrihuset i Stallarholmen. Surdegsbröd och annat bakat säljs även i Eskilstuna och sedan september också i Södertälje, och inom kort öppnar Printz bageri även i Solberga vid Biskopskvarn.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Maria PrintzGula industrihusetStallarholmenMat
Relaterat