– Det är ett jättebra sätt för barn som är sångintresserade att få sjunga inför publik och träna extra på att framträda. Vi vill inte att de ska kännas som en tävling. Utan prestationskrav får barnen chansen att visa upp sig på scen och vi är supernöjda med resultatet, berättar Mia Löfgren, arrangör för mästerskapet.

För tionde året i rad arrangeras SM i Gatumusik i Mariefred. Nya arrangörerna för i år är Mia Löfgren och Magnus Sjögren och sponsrar gör företagarna i Mariefred. Nyhet får år är "Små talanger" där barn sjunger inför publik vid torgscenen.

– Vi vill inkludera barnen genom musiktema. I år var det fem deltagare på musikscenen, men som vi alla vet tar det tid för nya koncept att etablera sig. Vi tror det är en bra start på dagen för barnfamiljer som därefter kan gå vidare och lyssna till gatumusikanterna, säger Mia Löfgren.Konceptet är enkelt. Över hela Mariefred stad uppträder gatumusikanter vid områden som markerats med gult parasoll. Varje akt har ett eget nummer som publiken lägger på minne för senare röstning.

Artikelbild

| Samuel Hårdstedt sjunger för full hals Ed Sheerans "Happier".

Mia är nöjd med dagen. Trots en dålig väderprognos har vädergudarna varit snälla.

– Det har varit förvånansvärt fint utifrån den prognos vi fått. Det skulle regna hela dagen och så har blev det inte riktigt.

Varför ska man besöka er?

– Eftersom det är en stor folkfest. Gillar man musik och vill vara där det händer är det här ett fantastiskt bra tillfälle, säger Mia Löfgren.

Artikelbild

| Kalle, 5 år, framträder med Ted Gärdestads "Himlen är oskyldigt blå" en halvmulen lördag.