Strax efter klockan 16 på fredagen presenterades vinnare i sju olika kategorier från scenen vid ångbåtsbryggan.

På den scenen fick Pär Magnusson kliva upp två gånger.

Hans matvagn prisades dubbelt av tävlingsjuryn i vilken bland andra Camilla Lillsebbas, Strengnäs Tidning, Pontus Järleskog, Sparbanken Rekarne, Cecilia Vikström, kommundirektör, Fredrik Åström, Gripsholms värdshus, Bie Seipel, Mariefredsprofil, och ordföranden Mattias Kroon ingick.

Artikelbild

Culinary craft, som tidningen samarbetar med på festivalen, firar triumfen i bästa kreativa rätt.

Juryn hade kommit fram till att Irvins BBQ dels lagat den bästa kötträtten, dels stått för fredagens bästa koncept och design.

– Det här har vi jobbat hårt för, säger en rörd Pär Magnusson.

Hur länge har ni förberett er för den här tillställningen?

– I flera veckor. Vi satsade på en New York pulled pastrami i surdegsbröd. En riktig käftsmäll ...

Artikelbild

Irvins BBQ vann två av priserna. På bilden syns Pär Magnusson tillsammans med systern Karin Winther och hustrun Ingrid Magnusson.

Sin food truck har han haft i tre år.

Men tidigare arbetade Pär Magnusson som krögare i bland annat Taxinge.

Artikelbild

Så här ser tävlingens bästa kötträtt ut.

– Så Mariefred är nästan hemmaplan för oss, säger hustrun Ingrid Magnusson.

Karin Winther, syster till Pär Magnusson, ingår också i teamet.

Artikelbild

Juryn samlad utanför Gripsholms värdshus.

– Vi har haft cirka 350 matgäster under dagen. Det hände mycket kring lunch och sen fick vi en ny anstormning efter prisutdelningen, säger Pär Magnusson.

Förutom diplom och ära begåvades Irvins BBQ med ett presentkort på 5000 kronor hos festivalsponsorn Martin & Servera.

– I kväll får vi fira med en kall öl hemma i Huddinge. Champagnen måste nog ligga på kylning till i morgon kväll, det är ju en dag kvar av NM, funderar Ingrid Magnusson.

Varifrån fick ni namnet Irvins?

– Det är efter våra barn Iris och Edvin, avslöjar Ingrid Magnusson.

En annan vinnare i Mariefred var Culinary craft som ju samarbetar med Strengnäs Tidning under festivalen.

Restaurangutbildningen från Thomasgymnasiet ansågs ha skapat den bästa kreativa rätten med sin grillade fläsksida som serverades i bland annat tunnbröd och tidningspapper.

– Jag är chockad, säger eleven Simon Filander.

– Fantastiskt roligt. Det är viktigt att vi syns i olika sammanhang. Vi är på rätt spår, säger yrkesläraren, tillika projektledaren, Jimmy Forzelius som fick hämta priset.

– Det känns jättebra även om jag inte är helt överraskad – vi har genomgående fått väldigt bra kritik, resonerar eleven Josefine Stridell.

Hur firar ni?

– Vi ska dra och bada, förmodligen i Magsjön. Det har varit kul i dag men även i varmaste laget.

Juryns ordförande Mattias Kroon föreföll mer än nöjd:

– I en tillspetsad konkurrens har vi hittat perfekta vinnare. Syftet med festivalen är att kvalitén på produkterna ska höjas. Det kan bli nya kategorier till 2019.

Tävlingsmomentet är dock inte allt i NM i food truck.

– Jag ser priserna mer som körsbäret ovanpå glassen.

Omkring 35 aktörer deltar i årets NM i food truck som fortsätter under lördagen.