Bomben slog ner i mitten av förra veckan.

Sedan dess har de berörda ungdomarna i Åker fått lämna förslag på vilka förändringar och förbättringar som kan göras när i stället Folkets hus blir deras hemvist.

– Ett pysselrum är vad vi saknat här, säger Emilia Mujocinovic.

Artikelbild

| Frida Pettersson och Emilia Mujicinovic har lämnat förslag på vad de önskar för aktiviteter när fritidsgården flyttar till nya lokaler.

Vi träffar henne tillsammans med jämnåriga kompisen – de går i årskurs 6 – Frida Pettersson på tisdagskvällen.

– Det här är första året vi får gå till fritidsgården, och det har varit väldigt roligt, säger Frida Pettersson.

Vad gör ni helst?

– Spelar pingis, fotbollsspel eller Uno. Vi stannar kanske en och en halv timme.

Hur ser ni på flytten härifrån?

– Det ska bli roligt med en ny plats att umgås på, svarar Emilia Mujocinovic.

Ett par år äldre är kvartetten Christoffer Anthony, Filip Björnstjerna, William Lindqvist och Banyawat Khongkla. De verkar övervägande positiva till nyordningen.

– Här i skolan känns det instängt, lite som att vara på rast i plugget, konstaterar Christoffer Anthony.

– Lokalerna i Folkets hus är större, säger Banyawat Khongkla.

– Det blir roligt med nya grejer, i Folkets hus finns till exempel en scen som kan komma till användning, berättar William Lindkvist.

– Det känns skönt att komma bort från skolan, tycker Filip Björnstjerna.

Ett lite minus för vissa besökare är att närheten till idrottshallen försvinner.

– Där brukar vi anordna aktiviteter på fredagarna, säger fritidsledaren Emma Johansson som den här kvällen ihop jobbar  med Johan Qvist.

Fritidsgårdsutvecklaren Marcus Delving finns också på plats.

– Lokalerna här är inte anpassade för fem öre till att vara en fritidsgård, det här är mer som ett uppehållsrum, säger han.

Marcus Delving erkänner att antalet aktiviteter är begränsade även om det finns två pingisbord, biljardbord, kafeteria och ett fotbollsspel.

I närmare tio år har skolans gamla kapprum ändå fått tjänstgöra som fritidsgård. Men den 18 oktober går denna epok i graven.

– Jag hoppas att vi kan ge ungdomarna någonting bra, säger Emma Johansson som en vanlig vardagskväll räknar in 35– 40 besökare.

– Det är fler på fredagarna, fortsätter hon.

Mikaela Heidenfors, 15 år, och Melia Dolfén, 16 år, har känt varandra sedan årskurs 5. Nu går de på gymnasiet i Stockholm respektive Södertälje men träffas på hemorten om kvällarna.

– Vi sitter mest och pratar. Emma Johansson är jättebra, henne kan vi snacka killproblem med. Hon är ärlig med vad hon tycker.

Hur ser ni på Folkets hus som ny fritidsgård?

– En förändring jag hoppas på är längre öppettider. När de stängt här står vi och hänger någonstans, det brukar folk i allmänhet klaga på, säger Mikaela Heidenfors.