Mystiskt ljussken över Strängnäs: "Blev nästan lite rädd"

Strängnäs
Ett mystiskt ljussken siktades på en rad håll kring Mälardalen under måndagskvällen, bland annat i Strängnäs. Till en början rådde många oklarheter, men en forskare vid Uppsala universitet kom vid 23-tiden med förklaringen till ljusskenet.

Kristoffer Alp från Strängnäs satt i bilen på E 20 när himlen plötsligt ändrade karaktär. Klockan var kring 21.30.

– När jag körde förbi Arsenalen såg jag plötsligt ett blåaktigt sken som snabbt tonade upp sig mot himlen mot Strängnäs och inom två sekunder lyste det upp hela himlen framför mig för att sedan försvinna i flera blixtar, berättade han för Eskilstuna-Kuriren/Strengnäs Tidning.

Han spekulerade i om det möjligen kunde ha varit en meteor, likt den som ställde till stor förödelse när den exploderade över staden Tjeljabinsk i Ryssland 2013, om än mindre.

– Jag blev nästan lite rädd. Jag har sett meteorfall förr men inget slår detta.

Rapporter om det märkliga skenet kom från flera håll. Tidningen UNT nåddes under kvällen av ett antal vittnesmål om ett starkt ljussken, från platser som Gimo, Östhammar och Enköping. Även i Västerås och Uppsala ska skenet ha synts.

– Hela himlen lystes upp som en klar blixt i ett stort ljussken, jag har aldrig sett något liknande, berättade Mikael Söderblom för UNT.

Han såg ljusskenet från bilen när han körde på Dag Hammarskjölds väg i Uppsala.

Hampus Hellman, meteorolog på SMHI, sa vid 22-tiden till UNT att han då inte hade någon förklaring till himlafenomenet men att han hört från flygledartornet på Arlanda att det har observerats även där.

På UNT:s Facebooksida satte diskussionerna fart, och en teori som kastades fram var att ljusskenet kunde ha åstadkommits av en bolid, ett slags ljusstark meteor. Den teorin bekräftades vid 23-tiden av forskaren och astronomen Eric Stempels vid Uppsala universitet. Det var en bolid, och den hade dessutom fångats på film av en meteorkamera.

– Sådana här meteorer faller några gånger om året, ibland när detta görs under dagen märker man det knappt. Men detta måste varit en större sten än vanligt, som dessutom brunnit upp längre ner i atmosfären, sa han till UNT.

Se det korta Youtubeklippet från meteorkameran nedan.