För 16:e året i rad arrangerar föreningen Stallarholmens vikingar festival på Östabadet i Stallarholmen.

– En fantastisk plats. Vi kan ha båtarna precis intill här i sjön och blir det varmt är det bara att gå och ta ett bad, säger Johan Wretström som är ny ordförande från och med i höstas.

Tidningen gjorde ett besök på fredagseftermiddagen, just när festivalen öppnade för besökare. Snart fylldes vikingabyn med nyfikna Stallarholmsbor och tillresta, många klädda i tidstypiska plagg. På marknadsområdet finns i år 24 hantverkare och 21 försäljare som visar upp och saluför allt från smycken till mat.

Artikelbild

Annelie Herbst, Ylva Karlsson och Johan Wretström från föreningen Stallarholmens vikingar är självklart på plats i vikingabyn hela helgen. "Mysig miljö och trevlig stämning", summerar Annelie Herbst.

– Jag ser fram emot den här helgen hela året. Det är mycket att göra för oss som arrangörer men samtidigt är det så lugnt och harmoniskt här, säger Ylva Karlsson som är projektledare.

Det finns mycket att handla, äta, se och göra. Nytt för i år är att gycklaruppvisningen har utgått, till förmån för ett nummer av teaterföreningen Sigurd från Eskilstuna. Flera gånger per dag berättas också sagor; ett annat nytt inslag.

– Det är nordisk mytologi och folksagor som passar för både barn och vuxna. De vuxna kommer förstå de lite snuskigare referenserna i sagorna, säger Johan Wretström.

Föreningen räknar med omkring 3 000 besökare denna sommar. Det är så många som brukar komma; premiärårens besökssiffror är inte ens en målsättning att nå upp till.

Artikelbild

Johan Wretström.

– Då kom det 9 000, 7 000... Det var nog nyhetens behag. Dessutom finns det många liknande evenemang i mellersta Sverige, säger Johan Wretström.