Nu börjar julen – dags för första marknaden

Snöflingor har redan fallit och mörkret sänker sig över domkyrka, slott och industrihus i vår nejd. Snart ska marschaller lysa upp, glöggdoft sprida sig och bjällerklangen ljuda – säsongen för julmarknader står för dörren!

Bilder från tidigare julmarknader i Strängnäs, Stallarholmen och Mariefred som alla bjuder på stämning även detta år.

Bilder från tidigare julmarknader i Strängnäs, Stallarholmen och Mariefred som alla bjuder på stämning även detta år.

Foto: Camilla Lillsebbas, Joakim Serrander, Otilia Bogen

Strängnäs kommun2019-11-13 07:00

Taxinge slott är även detta år först ut med hårda, mjuka och ätbara hantverk uppbullade som den värsta kakbuffé, som ju slottet annars är vida känt för. Svenska slottsmässor kommer till Taxinge-Näsby, i grannkommunen Nykvarn, med drygt 130 utställare torsdag 14 november–söndag 17 november med repris veckoslutet 21–24 november. 

Till Taxinge går det dessutom att åka ångtåg från Mariefred på marknadslördagarna, då Östra Södermanlands järnvägsförening tar fram lok och vagnar som annars har gjort sitt för säsongen.

Inom Strängnäs kommuns gränser är Fogdöns hembygdsförening först ut, med en gammeldags marknad i Fogdö bygdegård söndagen den 24 november. Det är trettionde året i rad som julmarknaden arrangeras, och som vanligt utlovas olika slags produkter tillverkade av lokala hantverkare.

Den dagliga verksamheten i Solåkrabyn på Selaön arrangerar ljusfest på fredagskvällen den 29 november. Då tändas tusen juleljus, och det finns även hantverk av de boende till försäljning.

Lördagen den 30 november är det dags för kreativa julmarknaden i Gula industrihuset, där unika hantverk är nischen. Butikerna i huset håller också öppet, sockerbagaren i detsamma bakar stora och bakar små, och det brukar gå att få sig något grillat i magen för den som inte vill ha något med socker på.

Samtidigt arrangerar den lokala idrottsföreningen, hembygdsföreningen, finska föreningen och PRO en gemensam julmarknad i Folkets hus i Åkers styckebruk. Handarbetat och hemslöjdat finns till försäljning, och tomten kommer på besök för att ta emot barnens önskelistor.

Dagen därpå, den 1 december som också är den första adventssöndagen, ska tomten vidare till företagarföreningen Imariefred.nu:s klassiska julmarknad på Rådhustorget i Mariefred. Dit reser han som vanligt med museijärnvägsföreningens adventståg, som dagen till ära kör mellan Mariefred och Läggesta. Hembygdsföreningen håller dessutom Callanderska gården öppen för kaffe med hembakat fika.

Stridsfordonen på Arsenalen utgör en annorlunda kuliss för en julmarknad, men evenemanget brukar locka stor publik till museet vid Härad. Hit beger sig jul- och militärhistorieintresserade torsdagskvällen den 5 december.

Lördagen den 7 december arrangerar Länna hembygdsförening julmarknad i sockenstugan i Merlänna. Det är en traditionsenlig marknad med bland annat sytt, snickrat och bakat på försäljarnas bord.

Samma dag är det också julmarknad i Barva bygdegård, just bortom gränsen till Eskilstuna kommun.

Andra advent, den 8 december, upprepar Sanda lokalförening succén från fjolåret då en julmarknad för första gången arrangerades i Solgården. Skapat och bakat av privatpersoner är inriktningen för denna traditionella marknad.

Lördagen den 14 december är det dags för Strängnäs julmarknad på Gyllenhjelmstorget, arrangerad av centrumföreningen Mitt Strängnäs. Knallar fyller torget med mat och hantverk, och gymnasieeleverna som driver UF-företag finns också på plats med sina produkter.

Samtidigt arrangeras en välgörande julmarknad i Strängnäs domkyrka, där intäkterna från försäljning av bland annat must och hembakat bröd går till människor i behov av hjälp.

Med reservation för ändringar och fler tillkommande marknader. Besök exempelvis Strängnäs kommuns kalendarium för aktuell information.

Stickade vintersockor till salu på den allra första julmarknaden i Solgården i Sanda förra året. Den 8 december kommer marknaden tillbaka.
Stickade vintersockor till salu på den allra första julmarknaden i Solgården i Sanda förra året. Den 8 december kommer marknaden tillbaka.
Jultradition med historia

Julmarknadens historia sträcker sig till sen medeltid i Tyskland och Österrike. En av de äldsta marknaderna är den i tyska Bautzen, Sachsen, som omnämns redan år 1384.

Ursprungligen gav marknaderna invånarna en möjlighet att handla varor inför vintern, men med tiden blev de en uppskattad jultradition. Som sådan arrangeras marknaderna ofta på historiska torg och platser, och det är framför allt traditionella matvaror, drycker och hemslöjd som finns till försäljning.

Källa: Wikipedia

Karta: Arsenalen, 5/12
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!