• Förskoleklassen från Finningeskolan var först att gå över bron efter invigningen på onsdagsmorgonen. Foto:
 • Patrik Wirsenius, Strängnäs kommuns utvecklingsstrateg, höll tal och klippte bandet. Foto:
 • Peter Fredriksson, platschef på NCC, och Magnus Nicklasson från Trafikverket delade ut ballonger till barnen. Foto:
 • Alla barn fick ballonger. Foto:
 • Ebba Granbeck fick en ballong och partytuta inför marschen över nya bron. Foto:
 • Redo för marschen. Foto:
 • Eleverna tågade över bron. Foto:
 • Eleverna tågade över bron. Foto:
 • Eleverna tågade över bron. Foto:
 • Eleverna tågade över bron. Foto:
 • Eleverna tågade över bron. Foto:
 • Arbetarna som bygger nya resecentrum och dubbelspåret tog en paus för att medverka. Några av dem har varit med och byggt själva bron också. Foto:
1/

Nu har nya bron vid Södertäljevägen öppnat

Strängnäs

Klockan nio på onsdagsmorgonen klippte kommunens utvecklingsstrateg Patrik Wirsenius bandet och släppte tre skolklasser över den splitter nya bron.

— Det här var roligt, säger Felix Rosenkvist från Finningeskolans förskoleklass.

Utklädd till blomma och utrustad med egentillverkad skylt och partytuta var han en av de första att få promenera över bron tillsammans med sin klass. Budskapen på barnens skyltar riktade sig både till byggarbetarna, "Bra jobbat, ni är bäst!" och till själva bron; "Grattis bron!".

Även äldre elever från Finningeskolan samt en klass från Europaskolan Rogge fanns på plats för invigningsmarschen. Det var skolornas eget initiativ, eftersom de har följt brobygget på nära håll.

Peter Fredriksson, platschef på NCC som byggt bron, strålade medan han delade ut ballonger till barnen.

— Det känns fantastiskt och jättekul, jag är stolt. Det är synd att vädret inte är så bra men det vägs upp av stämningen. Jag bor själv på Tranbärsstigen och har också fått åka runt för att komma in till stan under tiden som bron har varit avstängd, säger han.

Många nyfikna Strängnäsbor hade samlats för att titta på och själva ta sig en promenad i regnet. En av dem var Kerstin Björk som bott på Finningesidan i 27 år och gått över den gamla bron hundratals gånger.

— Nu bor jag inne i stan, men jag har vänner kvar på andra sidan som jag hälsar på ofta. Jag har följt bygget av den nya bron. Nu känns det jättespännande att få gå över den för första gången, säger hon.

Även byggarbetarna fick en paus från arbetet med nya resecentrum och dubbelspåret för att titta på invigningen. När de såg de fina meddelandena som barnen skrivit på sina skyltar gjorde de vågen som tack.

— Det här är nog roligast för Strängnäsborna som får ta del av den nya bron. För oss som arbetar är det bara en av alla delar i det här projektet som ska bli klart, säger Anders Lorentzon som varit med och gjutit bron.

Nästa invigning att se fram emot är när nya resecentrum öppnar den 1 oktober. Själva dubbelspåret ska stå klart nästa år.

Läs också

( 8 st )

Läs mer om dessa ämnen

TrafikverketEuropaskolan RoggeFinningeFinningeskolanResecentrumSträngnäsSträngnäs centrumBilarBiltrafikByggnationTrafikTåg
Relaterat