• Gruset som sopas upp från gatorna ska analyseras. Om det är rent nog ska det återanvändas nästa år, är det för förorenat så deponeras gruset. Foto:
  • Bild från sandsopningen 2016. Foto:
  • Bild från sandsopningen 2016. Foto:
1/

Nu ska gatorna sopas rena

Strängnäs

Ett säkert vårtecken drar inom kort fram på gator och torg. Fastighetsägare som är kvicka med att sopa sina uppfarter och trottoarsnuttar får kommunens hjälp med att få bort gruset.

Nu påbörjar Strängnäs kommun arbetet med att sopa upp vinterns sand på kommunala gator, gång- och cykelvägar, torg och parkeringar. Under måndagen rullar Strängnäs kommun ut sina fyra maskiner.

— Vi börjar där trycket från allmänheten är som störst. Först tar vi distriktet som omfattar centrumdelarna, Västerviken och kyrkoberget. Det kommer nog ta en vecka, sedan fortsätter vi till nästa distrikt, berättar Marie Ollman som arbetar på stadsmiljöenheten.

När kommunen är klar med arbetet i Strängnäs stad åker sopmaskinerna till Vansö och Härad, där ett antal vägar och gång- och cykelvägar ska sopas. De entreprenörer som Strängnäs kommun har anlitat för skötsel av sina gator kommer också att påbörja sandsopningen under vecka 12. Det gäller Mariefred, Åkers styckebruk, Tosterön samt området Finninge/Dammen, berättar Marie Ollman. Hennes förhoppning är att hela arbetet ska vara genomfört på fem veckor.

— Många blir glada när de ser oss, gatusopningen är ju ett riktigt vårtecken. Men vi vet att vi orsakar lite besvär när vi trängs och bullrar, många tycker också att det dammar hemskt. Vi ber allmänheten ha överseende, säger Marie Ollman.

Hon tipsar också fastighetsägare om att sopa ut grus från sina egna uppfarter och trottoarsnuttar ut på gatorna – men det måste ske innan sopbilarna kommer.

— Då tar vi upp sanden när vi kommer. Men ser man att vi redan har sopat där så är det inte okej att sopa ut sanden så, säger hon.

Det brukar vara april som är den stora sandsoparmånaden i Strängnäs kommun. Men efter att ha studerat prognoser och analyserat data från de lokala väderstationerna, vågar kommunen påbörja arbetet redan nu.

— Åker vi på ett bakslag så kommer vi att ploga men inte sanda, utan i stället lägga ut saltlake, säger Marie Ollman.

Ytterligare ett vårtecken är att kommunens driftenhet har börjat beskära de knuthamlade lindarna i Mariefred och Åkers styckebruk. Annat vårfix är att parkmiljöerna städas, efter att snöupplag som innehåller både grus och skräp har smält undan. Lekparken i Västerviken ska dessutom få ny lekutrustning, och förmodligen också några nygamla träd. Ekarna som i dagsläget pryder en rabatt längs med Rådmansgatan ska försöka räddas, när rabatten tas bort för att ge plats åt en utbyggnad av gång- och cykelvägen.

Överskott i kassan

7,8 miljoner kronor. Så stor är kommunens budget för vinterväghållningen, som sandsopningen är en del av. Enligt prognosen ska det finnas ett överskott på drygt 800 000 kronor för perioden januari–mars, berättar Göran Swensson på stadsmiljöenheten.

Läs också

( 4 st )

Läs mer om dessa ämnen

MariefredSträngnäsÅkers StyckebrukMiljöTrafikvår
Relaterat