Till vänster syns de traditionella lagfarterna och hur de brukar se ut i papperstidningen. Till höger ser du hur de ser ut på webben med den nya tjänsten.

Ny bostadssatsning på strengnastidning.se

Sörmland

Nu drar Strengnäs Tidning igång en ny satsning på bevakningen av bostadsmarknaden. Ett material som är exklusivt för prenumeranter. På strengnastidning.se presenterar vi nu sålda och köpta hus – med hjälp av en robot.

Vem köpte grannens hus egentligen? Och för hur mycket pengar? Att läsa lagfarter har varit ett populärt inslag i Strengnäs tidning under många år.

Men då främst i papperstidningen.

Nu har lagfarterna flyttat in även på nyhetssajten med hjälp av en ny tjänst där en robot håller koll på den lokala bostadsmarknaden.

– Roboten skriver automatiskt en liten text så fort en fastighetsöverlåtelse registreras hos Lantmäteriet, säger Sören Karlsson, CEO på United Robots, som är bolaget som utvecklat roboten.

När lagfarten lämnar Lantmäteriet är den precis lika kortfattad som den brukar se ut i papperstidningen, med information om adress, pris samt namn på köpare och säljare.

– Att presentera den här typen av uppgifter i en lista fungerar väldigt bra i en papperstidning. Men det fungerar inte lika bra på webben, säger Sören Karlsson.

Roboten är ett datorprogram som tar hand om informationen. Den letar rätt på en bild, en karta och en satellitbild men sätter också informationen i ett sammanhang. Är huset stort, ovanligt dyrt eller har en stor tomt?

– Den här tjänsten är en vidareutveckling av de traditionella lagfartslistorna som tidningarna traditionellt har publicerat. Det vi har gjort med den här tjänsten är att ta lagfarterna in i internetåldern, säger Sören Karlsson.

Så hittar du lagfarterna på webben

När du går in på ekuriren.se eller strengnastidning.se syns fliken med namnet "Lagfarter" längst upp i menyn. Du hittar dem även om du bläddrar ner på sajtens förstasida, då under rubriken "Sålda och köpta hus".

LÄNKSålda och köpta hus

På webben bli lagfarterna sökbara, de går att dela på sociala medier och de går att mejla, berättar Sören Karlsson.

– Ämnet är jätteintressant. Alla pratar ju om bostadsmarknaden i dag. Jag tänker att tidningens reportrar har bättre saker för sig än att sitta och skriva om lagfarter. Det här är till 100 procent texter som annars inte hade blivit skrivna.

Jörgen Bröms är digital utvecklingschef på Sörmlands Media, koncernen där Strengnäs Tidning ingår.

– Vi gjorde nyss en satsning på en bostadssajt och det här är nästa steg, säger han.

Trots att tjänsten endast varit i gång under en kort tid har den redan lockat till läsning.

– Materialet är exklusivt för våra prenumeranter och kan nås när man loggar in på sajten, säger Jörgen Bröms.

Satsningen ger en läsaren en unik inblick i den lokala bostadsmarknaden och är ett välkommet tillskott på nyhetssajten menar Jens Werner, onlinechef på Sörmlands Media.

– Här ser man verkliga slutpriser och får koll på vad bostäderna faktiskt går för.

Lagfartsroboten

Lagfartsroboten är en mjukvara som kan producera texter utifrån data, i det här fallet information från Lantmäteriet. Lagfarterna byggs ut med bilder och sätts i sitt sammanhang utifrån tidigare bostadsförsäljningar i området.

Läs mer om dessa ämnen

Bostadsmarknaden