Bild från i somras, då tidningen först berättade om Barbro Norén och hennes skräpplockande i centrala Strängnäs.

Ny grip på nolltid efter insändaren

Strängnäs

En insändare i tidningen, och vips var Barbro Norén med ny skräpplockare.

— Då gick det undan, berättar 84-åringen som hjälper kommunen att hålla rent på gator och torg.

Måndag till lördag är Barbro Norén, 84, ute på renhållningspromenad i centrala Strängnäs. Varje dag fyller hon en plastkasse med skräp, något som tidningen har uppmärksammat henne för tidigare.

Efter fyra månader av nästan dagligt plockande har gripen som hon använt för ändamålet gått sönder. I en insändare som publicerades på tisdagen berättar Barbro Norén att hon hört av sig till kommunen för att fråga om hon fick låna en ny plockare, men svaret har uteblivit.

— Men när jag skrev en insändare, då gick det undan! De tänkte till och med leverera den hem till mig men jag sa att jag kunde hämta den på kommunhuset, berättar Barbro Norén.

Rose-Marie Byström på kommunens parkenhet bekräftar att "en alldeles ny, fin och blank" plockare väntar på Strängnäsbon.

— Vi har inte nåtts av hennes fråga tidigare, utan läste om det här i tidningen i morse. Och då sa vi att det är klart att vi ska ge henne en ny.

Barbro Noréns insats får beröm från parkenheten, som samtidigt beklagar att den ens behövs.

— Det spelar ingen roll hur många papperskorgar vi har, folk orkar inte gå till dem för att slänga skräp, säger Rose-Marie Byström.

Ett annat problem, enligt Byström, är att en del slänger exempelvis pizzakartonger eller hela soppåsar med eget hushållsavfall i de kommunala papperskorgarna.

— Då fylls de snabbt, eller ser ut att vara fulla. Och då kastar en del sitt skräp bredvid i stället, säger hon.

Barbro Norén ska hämta sin nya grip på tisdagseftermiddagen, och på onsdagsmorgonen ska hon plocka skräp för första gången på några veckor.

— Jag har promenerat ändå om morgonarna och då har jag roat mig med att räkna allt skräp i stället. I morse hittade jag 306 skräp när jag gick min runda på Järnvägsgatan, Trädgårdsgatan och Storgatan, berättar hon.

Läs också

( 5 st )

Läs mer om dessa ämnen

Strängnäs kommunSträngnäs centrumInsändareMiljö
Relaterat

Mest delat denna vecka