150 löpare fanns på plats när årets startfält i Strängnäs halvmara släptes iväg från Vasavallen på lördagsförmiddagen. En kall natt och lite nederbörd hade till och med pudrat både träd och mark med något som påminde om snö.

Förhandsfavoriten på herrsidan, Strängnäsbo och Ärla IF-löparen Simon Karlsson, höll för trycket och var inte oväntat först över mållinjen.

Han sprang den 21 kilometer långa maran på 1.14.06, vilket är nytt banrekord.

Artikelbild

Publiken hade samlats i målfållan på Vasavallen för att heja fram löparna de sista hundra metrarna.

– En äckligt bra tid och fantastiskt bra jobbat. Vilket klipp i steget han har, kommenterar tävlingsledaren Erik Froste från arrangören Strängnäs löparklubb.

Liksom de allra flesta var även segraren en smula mör efter den sista långa uppförsbacken innan målet.

– Jag tyckte att jag körde kontrollerat de första 16 kilometrarna, sen började jag trycka på. Det var kanonförhållande, men nu är jag lite mör i benen för lutningen upp mot vallen sög kraft, säger Simon Karlsson.

På damsidan spurtade Ida Larsson, från Eskilstuna IK, in först i mål. Tiden 1.29.47, var personbästa på distansen med flera minuter.

Artikelbild

Tvåan och ettan på herrsidan, Enhörna IF:s Nathan Tanner-Malmee och Ärla IF:s Simon Karlsson efter målgång.

– Det var ett fantastiskt väder att springa i, även om jag inte kunde njuta fullt ut då jag fick koncentrera mig på att ta i lite grann, säger hon och pustar ut.

I målfållan väntade förutom en talrik publik, även knattefunktionärer med medaljer till alla löpare och en möjlighet till energipåfyllning i form av nybakat "kraftbröd".

Artikelbild

Ida Larsson sprang in som första kvinnliga löpare och var nöjd med att ha satt personbästa på sträckan med flera minuter.

– Ojoj, jag kommer ihåg det här brödet sedan ifjol. Det var tankarna på en rejäl limpmacka som fick mig att gå i mål i år, sa Mariefredsbon Thomas Jacobsson och stryker en försvarlig mängd smör på sin skiva.

BILDER FRÅN LOPPET:

Artikelbild

Segraren Simon Karlsson får medalj av Esther Bergman.

RESULTAT:

► Resultatlista damer (extern länk)