• Läsare i området kring Sundby park i Strängnäs hörde av sig till tidningen gällande sitt brunaktiga vatten. Foto:
  • Foto:
  • Här är en karta över det berörda området. Foto:
1/

Oklart vad som orsakade brunt vatten i Strängnäs

Strängnäs

Flera hushåll i Strängnäs slog larm om brunaktigt vatten i sina kranar under torsdagskvällen. Åtgärder har genomförts under natten men än finns spår av missfärgningar.

– Jag förstår att det finns en oro, säger Andreas Bander, Distributionschef VA på Eskilstuna Strängnäs Energi och miljö.

Enligt Sevab, som ingår i Eskilstuna Strängnäs energi och miljö, handlade det om ett område på Tosterön som under torsdagskvällen hade brunaktigt vatten. Till tidningen hörde bland annat läsare i området omkring Sundby Park av sig om missfärgat vatten.

Felsökning inleddes 20.30 på torsdagen.

– Vi har spolat ledningarna i går och under natten så imorse hade vi klart vatten i våra ledningar. Men vi får fortfarande samtal från kunder som har kvar missfärgningar, meddelade Andreas Bander på fredagsmorgonen.

Han uppmanade då kunder att spola lite extra i kranarna eftersom det kan finnas kvar rester av missfärgningar i de egna ledningarna. Bolaget hjälpte även till genom att spola ytterligare under fredagen.

När uppgifterna om det missfärgade vattnet i Strängnäs kom på torsdagskvällen var informationen till kunderna knapphändig. På Sevabs hemsida och dess driftinformation stod endast att felsökning pågår. Det fanns inga uppgifter om hur kunderna skulle hantera situationen eller vad missfärgningarna kan ha berott på.

– Jag förstår att det finns en oro i och med bakterierna i Eskilstuna. Men missfärgningar brukar bero på att det sker hastighetsförändringar eller att vattnet byter riktning i systemet och då händer det att rost eller annat sedimenterat material släpper, säger Andreas Bander och fortsätter:

– Det är svårt när beredskapspersonalen är mitt i sitt arbete att hinna få med all information men det finns väldigt mycket bra information på vår hemsida under "frågor och svar". Där står det hur man ska tänka generellt när vattnet är missfärgat, säger Andreas Bander.

Bolaget uppmanar sina kunder att inte dricka missfärgat vatten utan spola tills det är klart igen.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

SEVABSträngnäsVatten
Relaterat

Mest delat denna vecka