Omhändertagna hundarna ska säljas

Polisutredningen om djurplågeri är inte klar. Ändå står det nu klart att den anmälda mannen inte får tillbaka sina hundar.

Länsstyrelsen är Jordbruksverkets förlängda arm när det gäller djurskyddet i Sverige. Nu har tillsynsmyndigheten beslutat att sälja två omhändertagna hundar.

Länsstyrelsen är Jordbruksverkets förlängda arm när det gäller djurskyddet i Sverige. Nu har tillsynsmyndigheten beslutat att sälja två omhändertagna hundar.

Foto: Naina Helén Jåma/TT

Strängnäs kommun2019-09-24 11:46

Den 8 augusti polisanmäldes en man i 40-årsåldern av en person som sa sig ha sett honom misshandla en hund. Enligt anmälan sparkade och slog mannen en hund så illa att den skrek och efteråt inte kunde gå ordentligt.

Dagen efter akutomhändertog länsstyrelsen, med stöd av polisen, mannens två hundar. I beslutet skrev tillsynsmyndigheten: "Länsstyrelsen har sedan tidigare handlagt ett stort antal anmälningar gällande din hundhållning, bl.a. gällande misshandel, drogpåverkad hund samt att hundarna inte veterinärbehandlas vid behov."

Hundarna har sedan dess befunnit sig i ett jourhem, medan länsstyrelsen utrett vad som ska hända med dem. 

Hundägaren, som hela tiden hävdat sin oskuld, har överklagat omhändertagandet och begärt att få tillbaka sina djur. När länsstyrelsen den 4 september beslutade att hundarna inte ska återlämnas utan säljas, överklagade han även det.

Nu står det dock klart att Förvaltningsrätten i Linköping har sagt nej båda gångerna. Därmed går länsstyrelsen vidare försäljning av hundarna, konstaterar enheten för djurskydd och veterinära frågor som haft hand om ärendet.

Enligt myndigheten har ytterligare 24 anonyma anmälningar mot mannen inkommit sedan hundarna omhändertogs. De ska bland annat ha "samstämmiga berättelser om våld" mot hundarna under en längre tid. Länsstyrelsen påpekar också att det är korsningar med "särskilt tuffa" raser som sällan visar smärta.

Förundersökningen om djurplågeri pågår och leds av chefsåklagare Kristian Agneklev. 

Djurens skyddsnät

Jordbruksverket har övergripande ansvar för djurskyddet. 

Kontroller utförs av länsstyrelsen, som kan besluta om åtgärder, böter, omhändertagande av djur och även djurförbud, vid exempelvis djurmisshandel, brott mot djurskyddslagen eller grov vanvård. 

Sedan 2009 har staten ett register över personer som varit eller är i djurskyddsutredningar.

Djurplågeri kan ge böter eller fängelse i max 2 år.

Anmälan om vanvård görs till länsstyrelsen. Är situationen akut, ring polisen på 112.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!