Polisen har gått ut med en varning sedan okända män försökt locka in barn i deras bilar. Foto:

Polisen varnar: Man försöker få med sig barn i vit bil

Strängnäs/Mariefred

Föräldrar larmar på Facebook efter att två olika barn fått uppmaningar av okända människor om att hoppa in i deras bilar under tisdagen.

Nu går även polisen ut med en varning.

Den första händelsen inträffade vid Konsum i Mariefred vid niotiden på tisdagsmorgonen. En 16-årig flicka ska ha väntat på bussen när en man hon inte kände kom fram och frågade om hon ville ha skjuts. När hon sa nej ska han ha höjt rösten och sagt åt henne att komma, samt gripit tag i hennes arm. När hon gjorde motstånd knuffade han henne så att hon ramlade mot busskuren och skrapade handen innan han lämnade platsen.

Vid åttatiden på kvällen inträffade en liknande händelse, den här gången på Storgärdet i Strängnäs. Då erbjöds en 11-årig pojke skjuts av en främmande man.

Pojken sade nej och gick genast hem.

Vid båda situationerna ska det ha handlat om en vit bil, men om det rör sig om samma person eller fordon är inte klart.

— Det är inte fastslaget, men det går inte att utesluta att det är samma person, säger Lars Franzell vid polisens enhet för grova brott i Eskilstuna.

Han har hand om händelsen i Mariefred, som utreds som försök till olaga frihetsberövande. Pojken i Strängnäs är inte hörd av polisen ännu, så om det vet han ännu inte så mycket.

— Strängnäspolisen jobbar också för fullt och försöker att lägga pussel. Vi ska höra några individer som eventuellt kan tillföra något, några som kanske kan identifiera mannen, säger Lars Franzell.

Lars Franzell arbetar vid polisens enhet för grova brott.

I båda fallen ska personen med bilen ha varit i 35–40-årsåldern, men Lars Franzell är noga med att det handlar om uppskattningar och att det inte alltid är lätt att se hur gammal en person är. Han vill inte heller gå ut med någon närmare beskrivning av mannen eller männen.

— Det kan hämma folk från att höra av sig med tips. Den som har sett något kanske tänker att "nej, det var nog inte det jag såg", säger han.

Tidningen har varit i kontakt med 16-åringens mamma som berättar att flickan mår bra, men märkbart påverkats av det som hänt.

— Hon vill ogärna åka buss själv men hon gör det ändå för hon är stark och tuff, och vill inte vika ner sig för rädslor. Livet går vidare, säger hon.

Hon berättar att hon köpt en självförsvarssprej till sin dotter. På Facebook diskuterar andra föräldrar händelserna och delar med sig av tips för att förebygga att deras barn följer med främlingar hem. 11-åringens pappa har skrivit i ett inlägg att familjen hade ett hemligt lösenord, och eftersom mannen i bilen inte kunde lösenordet hade pojken genast gått därifrån.

Lars Franzell uppmanar oroliga föräldrar att ha uppsyn över sina barn och prata om vad som kan hända om de följer med främlingar.

— Man ska tala om för sina barn att man inte ska prata med folk man inte känner igen, säger han, och tillägger att polisen gärna tar emot tips till telefonnumret 114 14.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

MariefredSträngnäspolis
Relaterat