I en stor hage nedanför Brita och Håkan Pantzars hus i Björsund strosar tre islandshästar och en shetlandsponny. De ser harmoniska och välmående ut. Marken är gröntäkt och djuren gör sig ingen brådska när de väl hittat ett ställe de gillar.

‒Islandshästar är väldigt allsidiga. De är lugna och visar stor respekt för människor, och de funkar både för turridning och att tävla med. En urhäst helt enkelt, säger Håkan Pantzar.

Både han och hustrun Brita Pantzar är engagerade i islandshästföreningen Eidfaxi. Han är inne på sitt andra år som ordförande och hon har rollen som kommunikationsansvarig. Föreningen, med anläggning på Sundbyholms ridsportcenter intill den klassiska travbanan, har i dagsläget 230 medlemmar. Merparten kommer från Eskilstuna, Strängnäs och Mariefred.

Artikelbild

Hemma i hagen går fyra hästar; tre islandshästar och en shetlandsponny. På Island har paret ett föl som de köpte i somras.

‒Jag började med turridning för tolv år sedan och två år senare skaffade vi våra första egna hästar. De är lätta att ha. De går ute året om och står sällan i stallet. Möjligtvis på nyårsafton när det skjuts raketer, säger Håkan Pantzar.

Jag började med turridning för tolv år sedan och två år senare skaffade vi våra första egna hästar.

Brita Pantzar driver ett eget företag som arrangerar upplevelseresor. Bland annat till Island, så där finns också en naturlig ingång till valet av häst.

‒Vi har också ett föl på Island som vi köpte i somras. Det är en fantastiskt fin häst som står på ett par kompisars gård där. Det ska bli spännande att se hur det utvecklas, säger Brita Pantzar.

Artikelbild

Brita Pantzar är kommunikationsansvarig inom islandshästföreningen Eidfaxi.

Sedan de engagerade sig i Eidfaxis styrelse har de lagt mycket tid och fokus på att hitta på aktiviteter för medlemmarna.

‒Medlemmarna betalar en årsavgift för att vara med, då ska de också ha något tillbaka. Bara att förbereda en vanlig tävling kräver många timmars arbete. Vi jobbar också med att hitta på saker för medlemmar som inte tävlar. Föreningen ordnar övningstävlingar, långritter och föreläsningar. Det ska ge något att vara medlem i Eidfaxi, säger Brita Pantzar.

Artikelbild

Brita Pantzar med en av hästarna hemma i Björsund.

Och visst har engagemanget med att ordna olika aktiviteter fallit väl ut. 50 nya medlemmar har tillkommit de senaste två åren. Föreningen arrangerar fyra tävlingar om året och i somras hölls SM för islandshästar på Sundbyholm där Eidfaxi var en av arrangörerna.

‒Det var några hektiska dagar, men väldigt roligt att få vara med om. Många i föreningen ställde upp och bidrog till arrangemanget och det var helt avgörande, säger Håkan Pantzar.

När tidningen träffar paret Pantzar håller de som bäst på att förbereda kommande äventyr. Andra helgen i oktober ska Håkan Pantzar leda en långritt i Åkersskogarna.

‒Det kan komma 15 hästar som aldrig träffat varandra förut och det funkar ändå jättebra. Det där är härliga turer som är väldigt uppskattade.

‒Vi vill gärna dela glädje med andra och göra andra glada. Det är det som ger oss energi, säger Brita Pantzar.