• Nu lämnar Frida Jansson och Anna Lennkvist Sverige för att återigen gör vad de kan för att människor i den fattiga nepalesiska byn Chilauni-Gau ska få det bättre. Foto:
  • Strengnäs Tidning i maj 2015. Foto:
  • Skolan i Chilauni-Gau som byggts med hjälp av pengarna från Strängnäs. Foto:
  • Foto:
  • Foto:
1/

Pengar från Strängnäs ska göra nytta i Nepal

Strängnäs
annons

Anna Lennkvist och Frida Jansson befann sig i Nepal när den kraftiga jordbävningen inträffade 2015. Sedan dess har de samlat in pengar till återuppbyggnaden och gjort flera resor tillbaka till landet. Nu har de startat en förening för att göra det lättare att hjälpa.

Sent på tisdagskvällen kliver de ombord på planet som ska ta dem österut, till Nepal. Det är tredje gången som Frida Jansson tar sig an den 13 timmar långa resan, och sjätte gången för Anna Lennkvist. Med sig har de ungefär 115000 kronor som andra generösa Strängnäsbor skänkt, och en vilja att hjälpa till.

— Det syns fortfarande många spår efter jordbävningarna. Många hus har rasat eller har lagats med det material som fanns till hand, säger Frida Jansson.

Den här gången stannar de ungefär en månad. De ska bland annat kolla hur det har gått för deras skola i den lilla byn Chilauni-Gau i Gorkha-distriktet. Huset stod klart förra året och har bekostats med hjälp av pengar som de båda kompisarna samlat in hemma i Strängnäs.

— Men eftersom ingen i byn pratar engelska har vi inte kunnat få några rapporter om hur det har gått sedan jag var där i höstas, säger Anna Lennkvist.

Men de är inte oroliga. Huset byggdes med en kombination av västerländsk och nepalesisk byggnadsteknik för att stå pall under framtida jordskred.

Men det finns mer att göra. Byn är fattig och Strängnäsborna har ambitionen att se över vatten och avlopp samt starta en mikroutlåningstjänst för att till exempel hjälpa en familj att köpa en ko så att de kan försörja sig.

Planerna på ett barnhem i en intilliggande by har lagts på is för tillfället.

— Vi har hittat mark som vi får bygga på, och vi har fått tillstånd från regeringen. Men det här är ett större ekonomiskt projekt eftersom det kräver att man fortsätter att betala löner och underhåll, och det vill vi inte ta oss an i nuläget, säger Anna Lennkvist.

Deras verksamhet är liten, och det är både en svaghet och en styrka. Den uppstod på plats i det jordbävningsdrabbade landet och inledningsvis bad de om pengar i egenskap av privatpersoner. Det fanns ingen som krävde någon redovisning, utan allt byggde på givarnas förtroende för ett par tjejer från Strängnäs. Och förtroendet var stort, visade det sig. De fick ungefär 130000 kronor som gick till akut hjälp och sedan till bland annat skolan, och inför den här resan har de alltså med sig nästan lika mycket.

Genom att göra allting själva utan mellanhänder kunde de försäkra sig om att varenda skänkt krona kom fram till Nepal, utan att pengar försvann till administration eller mutor. Men efter skandaler och granskningar av andra välgörenhetsorganisationer vill de göra allting "på riktigt" från och med nu, för att kunna visa att allt går rätt till.

De har grundat föreningen Human to human och skaffat ett bankgirokonto. Kvitton ska bokföras enligt ett förberett system, i stället för att förvaras i en svårtydlig hög som tidigare. Tanken är att den som är intresserad av att se vad pengarna går till framöver ska få ta del av redovisningen. Men grundtanken är fortfarande densamma.

— Alla pengar ska gå till att hjälpa människorna i Nepal. Vi bekostar själva vårt uppehälle när vi är där, förutom en del av flygbiljetterna som Lions sponsrade, säger Frida Jansson.

Arbetet i Nepal går att följa på Facebook via gruppen Nepalkatastrofen: Human to human.

Jordbävningen i Nepal

Den 25 april 2015 drabbades Nepal av en jordbävning som uppmätte 7,8 på richterskalan, följt av flera kraftiga efterskalv. Flera tusen människor dog. Andra fick se sina hem förstörda under skalven i de efterföljande jordskreden.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

SträngnäsVälgörenhetvärlden
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka