När mannen i 50-årsåldern tog emot en avisering på sin mobil ilsknade den äldre mannen till. Bilden är arrangerad. Foto:

Plingande mobil bakom knivdåd i Strängnäs

Strängnäs

En man i 70-årsåldern har dömts till åtta månaders fängelse för grov misshandel, efter att ha stuckit en kniv i magen på en annan man i en lägenhet på Vallbyvägen i Strängnäs i vintras. Upprinnelsen uppges ha varit en signal från en mobiltelefon.

De båda männen befann sig tillsammans med två andra personer i lägenheten på Vallbyvägen en eftermiddag i januari. Alla fyra satt i vardagsrumssoffan och tre av dem drack alkohol.

Mannen i 70-årsåldern var enligt de övriga inblandade rejält berusad efter att ha druckit sprit hela dagen, och dessutom på dåligt humör. Han ilsknade till ytterligare av signalen från en mobiltelefon som tog emot en avisering, och konfronterade mobilens ägare. En man i 50-årsåldern.

Lägenhetsinnehavaren bad den äldre mannen att ta det lite lugnt och dra sig tillbaka till ett annat rum en stund, vilket han också gjorde. En kort stund senare kom han dock tillbaka. I handen hade han en stor kniv som han hämtat i köket, och helt utan förvarning körde han den rakt i magen på mannen i 50-årsåldern.

Kniven gick fyra-fem centimeter in, högt upp på höger sida. Ambulans tillkallades, och den knivstuckne fördes till sjukhus. Där kunde läkarna som tur är konstatera att inga inre organ skadats.

Eskilstuna tingsrätt har nu dömt mannen i 70-årsåldern för grov misshandel. Det är ett brott där lägsta straffet är ett års fängelse, men med tanke på hans ålder och allmänna hälsotillstånd väljer domstolen att gå under straffminimum och döma honom till fängelse i åtta månader.

Den nu dömde mannen har medgett att han stuckit kniven i den andre mannen efter att först ha tjafsat med honom "om en telefon eller nåt", men han har nekat till brott. Enligt honom var knivsticket en olyckshändelse till följd av dålig balans, i sin tur orsakad av hög berusning.

Tingsrätten tillskriver hans förklaring lågt bevisvärde, mycket eftersom ingen av de övriga tre i lägenheten ger den stöd. Tvärtom har alla tre vittnat om en medveten rörelse med kniven.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

Eskilstuna TingsrättSträngnäsAlkoholDomKrimMobiltelefonimisshandel
Relaterat

Mest delat denna vecka