Tonåringen har själv erkänt rånförsöket, den där iskalla fredagskvällen i Åker.

Enligt Eskilstuna tingsrätts sammanfattning av hans berättelse fick tonåringen och en kompis framåt 21-tiden syn på fyra pojkar vid skolan. En av dem hade en ny fin väst på sig och duon bestämde sig för att försöka sno den, för att sälja plagget och få pengar. Tonåringen, som genomgående vägrat namnge sin kompis, säger att det var hans idé.

Duon följde efter pojkarna till Ica, runt några hus – sedan "tog de dem" vid ishallen, beskrivs det.

Där greppade tonåringens kompis västen. När en av de andra pojkarna undrade vad som hände gav tonåringen honom en örfil – "så han skulle förstå". En tredje pojke fick en knuff eller blev kastad och föll också.

Tonåringen tog sedan tag i pojken med västen, bad honom ta av sig den och visade näven med hot om våld om pojken inte gjorde som han sa, återberättar tingsrätten.

Pojken bad om att få behålla västen. Han sa att han fått den samma dag men att den var fejk.

Då gick duon därifrån.

De fyra pojkarna ger i stort sett samma version, vilket tidningen berättade om när vi träffade dem ett par dagar efter händelsen.

Pojkarna berättar hur de först varit på fritidsgården, sedan gått en sväng till Ica för att köpa läsk och godis och på vägen tillbaka mött tonåringen och hans kompis. Duon var maskerad med halsdukar och nerdragna mössor så man bara såg ögonen och pojkarna trodde först det var på skoj.

Pojken som blev slagen säger att det var med en knytnäve, inte bara en örfil. Efteråt tjöt det jättemycket i örat, har han berättat.

Pojken som blev omkullknuffad eller -kastad fick blåmärken på knäna, blödde lite och spräckte en nagel.

Alla inblandade bor i Strängnäs kommun. Tingsrätten är noga med att påpeka att samtliga är mycket unga och att alla förhör utom det med tonåringen var med barn.

Erkännandet och de samstämmiga versionerna bedöms dock vara tillräckliga för att tonåringen ska dömas för försök till rån.

Brottet har fängelse i straffskalan, men med hänsyn till hans ålder blir det ungdomstjänst i 70 timmar.

Tonåringen ska också, med hjälp av vårdnadshavare, betala skadestånd på drygt 7 600 kronor för kränkning, sveda och värk till pojken med västen och 5 000 kronor till pojken som blev slagen. Pojken som blev omkullkastad hade begärt drygt 7 600 kronor i skadestånd men nekas det.

Tonåringen har sedan tidigare en straffvarning för ringa stöld, annars ett tomt belastningsregister.

Domen kan överklagas senast den 2 september.