Natten mot den 3 april kastades ett föremål in genom ett fönster i en villa i Strängnäs. Det orsakade ingen explosion och polisen har hittills varit ytterst förtegen om vad det var för slags föremål.

Det attentatet har, som tidningen berättat, tydliga kopplingar till en detonation vid en villa i Stallarholmen i februari i år.

I de båda bostäderna bor nära släktingar som driver företag tillsammans – företag vars lokaler, i en annan kommun i Mälardalen, under 2016 och 2017 utsatts för flera brandattentat.

Artikelbild

| Här kastades tårgasfacklan in i gästrummet i Strängnäsvillan. Ingen ska ha befunnit sig i rummen, men röken spred sig i villan.

Förra veckan flyttades förundersökningarna av de båda villadåden över från Strängnäspolisen till kriminalinspektör Henrik Hägglund.

Han sitter vanligtvis på enheten för grova brott i Nyköping, men tillbringar just nu merparten av sin tid på polishuset i Strängnäs. När tidningen når honom på måndagens förmiddag väljer han att avslöja uppgifter som polisen hittills hållit hemliga.

– Vi börjar med Stallarholmen. Där vet vi att det är en jugoslavisk handgranat som är använd och har briserat, alltså exploderat. I den senaste händelsen i Strängnäs är föremålet som kastats in en så kallad tårgasfackla, säger Henrik Hägglund.

Han konstaterar att sådana brinner med öppen låga och att han därför omrubricerat brottmisstanken, som varit försök till mord.

Artikelbild

| En grupp poliser utreder de tre händelserna på heltid, säger förundersökningsledare Henrik Hägglund.

– Det är nu försök till grov misshandel och försök till grov mordbrand.

En jugoslavisk handgranat, vad betyder det?

– Det går inte att säga exakt modell, men det är en handgranat som är tillverkad i forna Jugoslavien.

– Hemma hos dig och mig är de ovanliga, men i kriminella kretsar är de tyvärr alltför vanliga. Det är inte särskilt svårt att få tag på handgranater i dag.

Pekar det mot några särskilda kriminella grupperingar?

– Nej. Befinner man sig i kriminella kretsar är det just de här från forna Jugoslavien som finns mest.

Och en tårgasfackla, hur fungerar en sådan?

– Man tänder på den och av elden så pyser det ut tårgas. Det är ingen smäll utan mer som ett stort bloss, fast röken är tårgas.

Tårgasen har utlösts? Bara i gästrummet där den kastades in, eller spred den sig?

– Den har spritt sig i villan, ja.

De boende uppsökte sjukhus men behövde inte vara kvar. Kom de till skada av tårgasen?

– De har inte fått några bestående men, men de kände av den, absolut, säger Henrik Hägglund.

En tårgasfackla och en handgranat. Det låter väldigt allvarligt.

– Ja. En handgranat är ett dödligt vapen, det är därför de finns. De används ju i krig.

Vad orsakade granaten i Stallarholmen för skador?

– En handgranat avger splitter, det är det som är farligt. Här skadades dels två parkerade bilar och dels husfasaden till målsägarna.

Men ingen person kom till skada?

– Nej. Inte fysiskt.

Henrik Hägglund bekräftar nu alltså för första gången att polisen jobbar utifrån ett samband mellan händelserna.

– Vad gäller de här tre händelserna så ser vi givetvis att det finns ett samband, men vad det består av vill jag inte berätta.

Den tredje händelsen som Henrik Hägglund nämner är den vandalisering av en bil som skedde utanför Strängnäsvillan i januari i år. Bilen tillhör familjen som bor i huset, bekräftar han.

– Där har vi en gärningsman som med ett tillhygge utför skadegörelse på den här bilen. Slår sönder den, helt enkelt.

Är sambandet mellan de här händelserna kopplat till personernas gemensamma företagande?

– Jag vill inte kommentera det. Händelserna har samband, men motiv och uppsåt vill jag inte berätta, säger Henrik Hägglund.

Enligt den polis som leder förundersökningarna av de tidigare attentaten mot företagslokalerna har fortfarande ingen dömts för brotten.