Före höstens val delades oppositionsrådsposten i Strängnäs kommun av Ragnar Lindén (MP) och Marianne Andersson (C), med hälften vardera på uppdraget.

När M och S bildade majoritet igen efter valet beslutade de att möte den 27 mars.

Ragnar Lindén beklagar att han nu känner sig nödd att söka stödet.

Artikelbild

– Tyvärr. Jag hade hoppats slippa nyttja det där omställningsstödet men har insett att det tar lite tid att få nytt jobb. Åtta år av bara politik går väl inte hem överallt, säger han.

Oppositionsråden hade 40 procent av riksdagsarvodet på 65 400 kronor, alltså 26 160 kronor i månaden före skatt.

Det ger nu Ragnar Lindén rätt till 22 747 kronor i tolv månader – totalt 272 952 kronor om han behöver stödet året ut.

– Allt hade varit mycket enklare om jag haft ett annat deltidsjobb under den förra mandatperioden, men jag tyckte att oppositionsrådsuppdraget var så välarvoderat och intressant, så jag la nästan en halvtid extra ideellt på det. Det straffar sig nu.

Artikelbild

Ragnar Lindén säger att han är utbildad miljövetare och söker jobb som är relaterade till det. Under den senaste mandatperioden har han jobbat 20 procent som organisationssekreterare på Miljöpartiet i Södermanland, men den tjänsten upphör den sista april.

– Vi åkte ur landstinget så vi har inget partistöd och då går det inte att ha någon anställd, säger han.

Den här mandatperioden är han ledamot i kommunfullmäktige och valberedningen, ersättare i kommunstyrelsen och Miljöpartiets gruppledare. För det sistnämnda uppdraget får han ett månatligt arvode på knappt 10 000 kronor.

Ragnar Lindén har inte sökt någon a-kasseersättning och säger att den skulle vara minimal, eftersom han under lång tid bara haft deltidsuppdrag.

– Stödet är i stället för a-kassa.

– Att lägga ner all den här tiden var ett eget val och det är inget jag ångrar. Det var det värt, för det är ett viktigt uppdrag, men systemet tar ju inte hänsyn till det.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln stod att Lindén slutar sitt jobb den sista mars och att han skulle ta ut (en minimal) a-kassa.