Joakim Serrander är van att se sina fotografier i tryck, som den medarbetare på Strengnäs Tidning han är. Men att betrakta sina fotografier förstorade till 70 x 100 centimeter är något helt annat.

– Det är maffigt att se, motivet blir ju större än i naturlig storlek. Vid den typen av fotografering gäller det att vara väldigt noggrann vid fototillfället, så att bilden håller hög kvalitet när det gäller ljus, skärpa och komposition, säger han.

Det var Joakim Serrander som fotograferade den absoluta majoriteten av porträtten som i dagsläget hänger på Läggesta station.

Artikelbild

I maj 2016 hängdes de åtta första bilderna upp, i trappan till och från perrongen närmast Åkers styckebruk. Väggarna pryds av personer som är kända i hela landet, som har anknytning till Strängnäs kommun.

Ett år senare hängdes åtta bilder på mer lokala profiler upp i trappan närmast Mariefred. Entreprenören Ylva Binder och företagsledaren Jan Persson, som syns på bilden till denna artikel, är två exempel.

– Det var generellt väldigt lustfyllda plåtningar, säger Joakim Serrander, som lyfter fram minnet av när handbollsspelarna Emma och Lina Hawia Svensson skulle förevigas:

– En skön, tjattrig jargong mellan tvillingarna, ivrigt påhejade av mamma Monica som serverade kaffe. Jag blev också förvånad över att Gutta Andersson, känd från Farmen, blev så otroligt bra på bild. Varenda ruta satt.

Nu vill Företagarna och Strängnäs kommun att föreningslivet i kommunen ska visas på storbild, i Strängnäs nya resecentrum. Joakim Serrander har redan börjat fundera på möjliga bilder.

– Det vore kul att fota i föreningarnas hemmamiljö. Om det är en fotbollsklubb vill jag gärna vara med på planen under en träning, eller fota fiskeklubben när de binder flugor, säger fotografen.

Vilka tolv föreningar som ska få hälsa resenärerna välkomna till Strängnäs återstår att se. Vem som helst får nominera och, i ett senare skede, rösta.

När denna artikel skrevs på fredagseftermiddagen var det inte mer än sex föreningar som hade nominerats, av dubbelt så många privatpersoner. Nomineringar kan lämnas till och med den 24 mars.