• Joakim Serranders porträtt av lokala profiler hängdes upp på Läggesta station våren 2017. Nu är det dags för föreningslivet att avbildas, den här gången på Strängnäs resecentrum. Foto:
  • Pontus Järleskog och Christine Blomqvist Gyllby från Företagarna med Strängnäspolitikerna Jacob Högfeldt och Magnus Stuart. Foto:
1/

Porträttfotografen: "Det gäller att vara väldigt noggrann"

Strängnäs

Nya bilder ska tas – den här gången fotografier som visar föreningslivet runt om i kommunen.

Joakim Serrander är van att se sina fotografier i tryck, som den medarbetare på Strengnäs Tidning han är. Men att betrakta sina fotografier förstorade till 70 x 100 centimeter är något helt annat.

– Det är maffigt att se, motivet blir ju större än i naturlig storlek. Vid den typen av fotografering gäller det att vara väldigt noggrann vid fototillfället, så att bilden håller hög kvalitet när det gäller ljus, skärpa och komposition, säger han.

Det var Joakim Serrander som fotograferade den absoluta majoriteten av porträtten som i dagsläget hänger på Läggesta station.

I maj 2016 hängdes de åtta första bilderna upp, i trappan till och från perrongen närmast Åkers styckebruk. Väggarna pryds av personer som är kända i hela landet, som har anknytning till Strängnäs kommun.

Ett år senare hängdes åtta bilder på mer lokala profiler upp i trappan närmast Mariefred. Entreprenören Ylva Binder och företagsledaren Jan Persson, som syns på bilden till denna artikel, är två exempel.

– Det var generellt väldigt lustfyllda plåtningar, säger Joakim Serrander, som lyfter fram minnet av när handbollsspelarna Emma och Lina Hawia Svensson skulle förevigas:

– En skön, tjattrig jargong mellan tvillingarna, ivrigt påhejade av mamma Monica som serverade kaffe. Jag blev också förvånad över att Gutta Andersson, känd från Farmen, blev så otroligt bra på bild. Varenda ruta satt.

Nu vill Företagarna och Strängnäs kommun att föreningslivet i kommunen ska visas på storbild, i Strängnäs nya resecentrum. Joakim Serrander har redan börjat fundera på möjliga bilder.

– Det vore kul att fota i föreningarnas hemmamiljö. Om det är en fotbollsklubb vill jag gärna vara med på planen under en träning, eller fota fiskeklubben när de binder flugor, säger fotografen.

Vilka tolv föreningar som ska få hälsa resenärerna välkomna till Strängnäs återstår att se. Vem som helst får nominera och, i ett senare skede, rösta.

När denna artikel skrevs på fredagseftermiddagen var det inte mer än sex föreningar som hade nominerats, av dubbelt så många privatpersoner. Nomineringar kan lämnas till och med den 24 mars.

Nya porträtt ska pryda Strängnäs resecentrum

Vilka av kommunens 248 föreningar vill du se porträtterade på Strängnäs resecentrum?

Mejla din nominering till Strengnäs Tidning senast söndagen den 24 mars, på adressen strangnas@ekuriren.se. Skriv en kortare motivering och uppge ditt namn och telefonnummer. Skriv "Resecentrum" i ämnesraden. Det går bara att nominera en förening per person.

En grupp med representanter från Strängnäs kommun och Företagarna väljer ut 20 av de nominerade föreningarna, som under april månad presenteras närmare i tidningen. Därefter öppnar omröstningen och läsarna får till och med onsdagen den 12 maj på sig att rösta. Även rösterna mejlas till Strengnäs Tidning.

De tolv vinnande bidragen presenteras i samband med näringslivsdagen i Svenska hem arena den 17 maj.