Nordbygg är namnet på Nordens största byggmässa och arrangeras vartannat år på Stockholmsmässan i Älvsjö.

I år lockade mässan 900 utställare och 50 000 besökare. Varje år presenterar tidningen Byggindustrin cirka 100 produkter som är med och tävlar om Nordbyggs guldmedalj för bästa materialnyhet. Utmärkelsen är ett samarbete mellan Nordbygg, tidningen Byggindustrin och Svensk byggtjänst.

Det var i samband med torsdagskvällens festligheter som Operose vd Johanna Söderström fick ta emot priset för bästa produktnyhet i byggkatalogen – en arbetsbyxa för gravida.

Artikelbild

‒Det pratas så mycket om jämställdhet i byggbranschen. Jag ville göra något konkret i stället för att bara snacka. Den här byxan som vi har designat är ett konkret bevis på att det går att göra skillnad i arbetslivet och i vardagen för väldigt många människor, säger Johanna Söderström.

Blev du förvånad över priset?

‒Nja, jag trodde nog att den skulle uppmärksammas på något sätt, men jag blev ändå väldigt överraskad när vi vann. Det känns otroligt, men ändå så rätt.

Vad betyder utmärkelsen för företaget?

‒För mig personligen är det mest symboliskt. Det är en skön bekräftelse på att allt slit lönar sig och det är kul med uppmärksamheten. Vi har fått otroligt bra respons på sociala medier och många glada tillrop. Vi är övertygade om att byxan kommer att ha en stor betydelse för många kvinnors arbetsvardag.

Har ni några nya designidéer på gång som du kan avslöja?

‒Vi ska försöka ta fram ett gäng överdelar till byxorna och så vet jag att vi kan variera vinnarplagget på flera sätt, kanske med reflekterande varselfärg.

Hur firade ni vinsten?

‒Oj, jag åkte hem till min 8-årige son och visade guldmedaljen. Han gillade den skarpt och ville gärna ha med den till skolan. Jag hade mest svårt att sova natten efter prisutdelningen, jag var nog ganska hög på adrenalin.